Fenomenalni Federer sprečio preokret Vavrinke za finale!

500

Švajcarski teniser Rodžer Federer plasirao se u finale Australijan Opena, pobedom nad sunarodnikom Stanom Vavrinkom u pet setova.

Federer je do trijumfa nad Vavrinkom došao sa 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3, posle tri sata i četiri minuta igre.

U borbi za titulu, Federera čeka susret sa boljim iz duela između Španca Rafaela Nadala i Grigora Dimitrova iz Bugarske, koji se sastaju u petak.

Nekadašnjem najboljem teniseru sveta je to finale prvo od US Opena 2015. godine, u kojem je poražen od Novaka Đokovića. Ulog u finalu, koje je zakazano za nedelju, biće 18. Gren slem titula, prva od Vimbldona 2012. godine.

Vavrinka je, s druge strane, propustio šansu da se bori za svoju četvrtu Gren slem titulu, a drugu zaredom, pošto je trijumfovao na prošlogodišnjem US Openu.

Prvi set trajao je nešto manje od sat vremena, a jedini brejk viđen je u poslednjem gemu na servis Vavrinke.

Federer je u pravom trenutku istoristio četvrtu šansu da oduzme servis sunarodniku, koji je takođe ima šansu da ovaj set odvede u drugi pravac.

Prve brejk lopte viđene su kod vođstva Federera od 2:1, kada je Vavrinku spasio tri vezane brejk lopte, a potom i izjednačio. Već u sledećem gemu Stan nije iskoristio dve šanse da oduzme servis velikom rivalu.

U 11. gemu Vavrinka je imao još jednu brejk priliku, ali i ovoga puta Federer je bio na visini zadatka i ubrzo je završio ovaj set.

Drugi set trajao je svega 31 minut i Federer je u ovom delu meča bio više nego siguran, mada se očekivao i jači otpor Vavrinke posle izgubljenog prvog seta.

Za razliku od uvodnog seta koji je obilovao brejk šansama u ovom je Federer iskoristio drugu šansu za oduzme servis rivalu za 4:2.

S druge strane Vavrinka nijednom Rodžera nije ugrozio na njegov servis, a svoju frustraciju i nemoć iskazao je i lomljenjem reketa.

Federer je, dakle, u prva dva seta bio taj koji je sve konce držao u svojim rukama, ali je u trećem “nestao” sa terene.

Poveo je 17. igrač sveta sa 1:0, međutim, Vavrinka je potom u brzom ritmu vezao šest osvojenih gemova i smanjio rezultat u setovima na 2:1.

Požalio se Federer svom timu i na neki problem i u njegovoj igri bilo je evidentno da nešto nije u redu. Treći set trajao je 26 minuta.

Četvrti set bio je najuzbudljiviji, ali ne i najdruži, trajao je 38 minuta. Vavrinka je na startu napravio brejk, Federer je već u sledećem gemu uzvratio istom mestom i do rezultata 4:4 oba tenisera su čuvala svoj servis.

Međutim, Vavrinka je u devetom gemu iskoristio treću brejk šansu i, a potom na svoj servis, bez izgubljenog poena, povarnao rezultat u setovima na 2:2.

Posle prva dva sigurna gema oba igrača na startu odlučujućeg seta, Federer je u trećem gemu spasao brejk loptu. U naredna dva gema, obojica su osvajali svoje servise, iako je Vavrinka imao šansu za brejk, da bi Federer oduzeo sunarodniku servis i poveo sa 4:2.

Nekadašnji najbolji teniser sveta je bez problema potvrdio brejk, da bi Vavrinka prekinuo njegov niz, ali je Federer bez izgubljenog poena odservirao za meč.

izvor: N1