Fehratovićev intervju dnevnom listu”DANAS,,: “BNV četiri godine privatizirano”

Zbog neprincipijelnosti, samovolje i uskostranačkih interesa Sulejmana Ugljanina, izgubili smo četiri prethodne godine. Bošnjačko nacionalno vijeće je privatizirano i pretvoreno u centralu Ugljaninove stranke. Taj organ koji se treba baviti identitetskim pitanjima Bošnjaka, pratiti implementaciju postojećih i boriti se za nova pozitivna zakonska rješenja spram bošnjačkog naroda u normativi Republike Srbije, dakle štititi i truditi se da poboljša kolektivna i individualna prava Bošnjaka, postao je generator obesmišljavanja, devolviranja i unazađenja svih pozitivnih procesa. Kao dokaz tome, navest ću samo proces nastave na bosanskome jeziku u obrazovnome sistemu. Taj proces je danas, na početku školske 2018/2019. godine ugroženiji nego prije četiri godine, a sve usljed nestručnosti, amaterizma i neznanja Ugljanina i njegovih ljudi.

Posebno naglašavam neznanja, jer smo četiri godine od Ugljanina zahtijevali da se održi sjednica Vijeća na ovu temu, ali je svaki put odgovarao da on to ne zna, da nije spreman, da se mora prethodno informirati, i tako dalje. Pune četiri godine je proveo u tom podučavanju sebe, i evo i dan danas ništa nije naučio. Zato su nam se dešavali veliki propusti, od kardinalnih grešaka u nastavnim udžbenicima, nepostojanja domaće i školske lektire, preko nedovoljnog motiviranja nastavnog osoblja pa sve do najnovije afere sa malom maturom i oštećenjem učenika na istoj. Roditelji su s pravom rezignirani, poljuljano je njihovo povjerenje u takav proces. I to je samo jedan primjer defektizma i pogubnosti za Bošnjake Ugljaninove vladavine Bošnjačkim nacionalnim vijećem, ocjenjuje šef vijećničke grupe “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” u BNV dr. Jahja Fehratović.

Kada je konstituisan aktuelni saziv BNV, činilo se da se uspostavlja bošnjačko jedinstvo. Ispostavilo se, da je bilo mnogo nejasnoća između Vaše i večničke grupe “Za bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin“. Kako su nastale prve nesuglasice i zbog čega?

Kao kolektivni organ, BNV je prestalo da radi 12. decembra 2014. godine, odnosno onog dana kada je prekinuta Druga redovna sjednica. Podsjetit ću Vas da je, nakon što je mjesecima govorio da neće biti pobijeđenih i poraženih poslije izbora, te da će svi vijećnici učestvovati u radu BNV, sve odluke se donositi jednoglasno i postići konsenzus oko ključnih nacionalnih interesa, Ugljanin je tog trenutka sve opovrgao i donio odluku da potpuno privatizira Bošnjačko nacionalno vijeće. Pošto su mu u tome pored vijećnike liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” smetali i mediji, izglasao je da se izbace mediji sa zasjedanja, iako je tadašnjim statutom i zakonima javnost sjednica obavezna, medijima i svim drugim zainteresiranim je zagarantirano da mogu pratiti tok sjednica. Kako smo nastavili snimati telefonima dalji tok sjednice, Ugljanin je natjerao svoje vijećnike da glasaju i da se mobilni telefoni izbace iz sale, što je jedinstven slučaj u svijetu parlamentarizma! Kada nismo stali sa snimanjem, tražio je od svojih vijećnika i da glasaju da se izbacimo iz sale. Prozreli smo Ugljaninovu namjeru, i nismo napustili salu, sjednica je prekinuta. Do kraja dana smo čekali nastavak, ali nije ga bilo. Ugaljnin nije ni održao sjednicu, već je sekretaru izdiktirao imena članova organa Vijeća, i na taj način postavio nelegalne organe. Od tada više nikada nije dozvolio medijima da prisustvuju redovnim sjednicama Vijeća, doduše nije ih ni bilo puno. Zbog nezainteresiranosti državnih organa, do dana današnjeg je nastavio sa zloupotrebama BNV, i nanošenjem štete, iz dana u dan, najviše Bošnjacima. Čak je promijenio Statut i donio nekakav Pravilnik, oba suprotna zakonu, koji u svemu onemogućavaju vijećnike da obavljaju svoj posao. Recimo, vijećnik, kao izabrani predstavnik, prema tom dokumentu, ne može čak boraviti ni u prostorijama Vijeća ukoliko mu predsjednik prethodno ne odobri. Iako smo mnogo puta tražili prostorije za naš vijećnički klub, nikada ih nismo dobili. Sve je to dovelo do toga da Ugljanin bukvalno Bošnjačko nacionalno vijeće pretvori u stranački organa a njegove prostorije u lični ured.

Šta najviše zamerate kolegama iz druge vijećničke grupe?

Među vijećnicima “Bošnjačkog jedinstva” ima kvalitetnih pojedinaca. Međutim, osvjedočili smo se da niko od njih u odnosu na Ugljanina, pa čak i kada vide pogubnost njegovih odluka, nije spreman da se izbori za vlastiti stav. Zaista je tužno kada Ugljanin podiže sa klupe doktore nauka, univerzitetske profesore, među svojim vijećnicima, kao da ih nešto pita, pa kada se njihovo mišljenje ne poklopi sa njegovim, onda ih spušta kao đake ponavljake i tjera dalje po svome. Onda bude situacija kada se na drugom mjestu sretnemo s tim ljudima, i oni ospu svaku pogrdu po Ugljaninu. Ja im kažem, pred svjedocima, eto ako je to tako što ne ustanete da mu to spočitate, ili evo ja ću u Vaše ime i uz dopuštenje to uraditi na sljedećoj sjednici. Oni onda preklinju da se to ne desi. Dakle, ti ljudi su ili zbog nekog svog ličnog interesa ili manjka pouzdanja, izgubili vlastiti stav i slobodu mišljenja.

Kako komentarišete posljednje pozive BNV i predsjednika Sulejmana Ugljanina, prvo poziv ministru inostranih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju, promena imena škola…?

To je Ugljaninov način vođenja kampanje. Sada je jasno da mu je pozicija sve slabija, da naredne izbore katastrofalno gubi, pa se trudi da bilo kojim performansom skrene pažnju na sebe. Nije to ništa novo kada je u pitanju ovaj političar, problem je u tome što na taj način usljed vlastite dezorijentisanosti nanosi štetu samim Bošnjacima, obesmišljava procese i dovodi nas u nezavidnu poziciju. Naravno, naš narod je dobro upoznao Ugljanina, i ne nasijeda više na ovakve jeftine poteze. I zato je on sve nervozniji. Očekujem da će, kako se budemo primicali izborima, ovakvih ili sličnih Ugljaninovih istupa biti znatno više.

Da li ste pokušavali da izgladite nesuglasice i približite stavove i na kojim pitanjima?

Bilo je raznih pokušaja. Od onog famoznog potpisivanja sporazuma u prostorijama OSCE-a 2014. godine, preko nekoliko drugih pokušaja pa sve do inicijative bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se postigne minimum konsenzusa oko nacionalnih interesa Bošnjaka u Republici Srbiji. Međutim, to je sa Ugljaninom nemoguće. On prosto nije čovjek kolektiviteta i zajedništva, on je za sporazum i dogovor samo o tome da sve bude podređeno njemu i njegovim ličnim i partijskim interesima. A ostali iz njegovog stranačkih redova, nisu spremni da se razračunaju sa takvom sujetom i pohlepom. Zato je on i napravio strateško partnerstvo sa Rasimom Ljajićem koga nacionalna pitanja ne interesuju i gdje po tom pitanju, u odnosu na Ljajića, može biti superiorniji makar sve radio pogrešno.

Na skupštini Stranke pravde i pomirenja Vaš lider Muamer Zukorlić označio je početak kampanje za nove izbore za BNV. Zbog čeka još nisu vidljive vaše predizborne aktivnosti?

Obznanjeno je da će na ovim izborima Matica bošnjačka imati svoju listu i da će nosilac biti naš lider akademik muftija Muamer Zukorlić. Stranka pravde i pomirenja će svim svojim kapacitetima stati uz ovu listu, staviti joj na raspologanje svu infrastrukturu i resurse. Ozbiljno se pripremamo i očekujemo pobjedu.

Ako vaša lista osvoji većinu u novom sazivu BNV, šta će biti prvi potezi i kako bi trebalo da izgleda budući rad vijeća?

Prije svega omogućit ćemo korektnu parlamentarnu atmosferu u Vijeću, gdje će svi vijećnici bilo pozicioni ili opozicioni moći sasvim slobodno iznositi stavove i dati doprinos radu ovog kolektivnog organa. Vijeće će početi da radi svoj posao, što u prethodnih ne četiri već osam godina nije bio slučaj. Moramo kvalitetno dovršiti procese uvođenja nastave na bosanskom jeziku, na polju kulture još ništa nije urađeno, tu ćemo krenuti sa mrtve tačke, a u pogledu informisanja i zvanične upotrebe jezika i pisma potrebno je nova strategija. Također, tražićemo da sva postojeća pozitivna zakonska rješenja zažive, da se zakoni implementiraju i uvaže interesi bošnjačke i drugih nacionalnih zajedenica. I naravno, jedan od prvih koraka bit će revizija budžeta Vijeća, jer je isti već osam godina nenamjenski korišten i zloupotrebljavan, za to mora neko odgovarati. A sve ovo bit će tek početak.

Koji su načini da se prevaziđu bošnjački raskoli?

Uspostava konsenzusa oko minimuma nacionalnih interesa koje moraju prihvatiti svi politički faktori i ostali učesnici javnog života preko kojih ni jedan pojedinac ili organ ne smiju preći. Sve ostalo je stvar metodologije i možemo se slagati ili različito nastupati.

Izvor Danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO