Naslovna Sandžak Novi Pazar Fehratović: Ugljanin zloupotrebljava BNV!

Fehratović: Ugljanin zloupotrebljava BNV!

Novi Pazar – Klub vijećnika BNV-a, liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” oštro protestira protiv kontinuirane zloupotrebe Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane Sulejmana Ugljanina.

Iako tome nisu prethodile bilo kakve konsultacije, niti odluka bilo kog organa Vijeća, u javnosti se pojavio plakat u kome je informacija da BNV, navodno poziva na protestna okupljanja zbog diskriminacije Bošnjaka.

Upozoravamo da je ovo još jedan u nizu primjera zloupotrebe ove najvažnije nacionalne institucije Bošnjaka od strane Sulejmana Ugljanina zarad usko-stranačkih interesa koja se dešava u kontinuitetu 24 godine.

Javnosti je poznato da smo u cilju jačanja kapaciteta BNV-a uzeli učešća, kao konstruktivna opozicija, u radu ove institucije i pored negativnog iskustva sa poslednjih izbora koje je obelježila izborna krađa u Tutinu kao i nelegalan izbor organa Vijeća nakon druge redovne sjednice ovog tijela.

Ugled ove važne institucije dodatno je urušen i nedavnim brutalnim napadom sekretara Vijeća, Ahmedina Škrijelja na Seada Hajdarovića kojem su tom prilikom nanešene teške tjelesne povrede a protiv Škrijelja podnijeta krivična prijava zbog navedenog djela. Za očekivati je bilo da Ugljanin pokrene proceduru smjene sekretara Vijeća ne samo zbog toga što je to bio zahtjev dijela vijećnika i javnosti, već zato što je to bio jedini način da se barem u određenoj mjeri ispravi nepravda i prema oštećenom, ali i prema BNV-u, bošnjačkom narodu i svim građanima.

Ne možemo se oteti utisku da Ugljanin o diskriminaciji nad Bošnjacima nije govorio u vremenu kada je sa Vojislavom Koštunicom donosio Ustav Srbije koji je u mnogome uzrok da diskriminacija postoji, niti u vremenu kada je bio, u dva mandata ministar u Vladi Srbije. Posebno kada je u ime BNV-a dodjeljivao priznanje Borisu Tadiću za navodne zasluge na polju unapređenja prava Bošnjaka, u čijem mandatu je diskriminacija našeg naroda bila najizraženija.

Upozoravamo gospodina Ugljanina da je sve manje vremena za sprečavanje katastrofalnih posljedica njegovog ponašanja za bošnjački narod.

Dok Srbija velikim koracima korača prema Evropskoj uniji prilika je da se konačno Bošnjaci, najprije u BNV-u dogovore o minimumu svog nacionalnog interesa kako bi zajedno, bez obzira na stranačke i druge partikularne interese učinili ono što je neophodno radi otvaranja novog poglavlja zdravih međusobnih odnosa i slobodnog života dostojnog čovjeka.

Exit mobile version