Fehratovic o Ugljaninovim izjavama za autonomiju Sandžaka! To je njegov stav, mi to ne podržavamo kao ni većina građana!

Šef Kluba većnika “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) Jahja Fehratović ogradio se danas od izjave predsednika ovog nacionalnog organa Sulejmana Ugljanina za povlačenje vojske i policije Srbije iz Sandžaka.

On je na konferenciji za novinare rekao da Ugljanin iznosi lične stavove, koji predstavljaju njegov hir i želju da bude u centru pažnje i da obezbedi sebi medijskog prostora.

“Većina Bošnjaka u Sandžaku ne podržava Ugljaninove stavove, a ubedjen sam da ga ne podržavaju ni većnici sa njegove liste u ovome. Ugljanin nema pravo da u ime veća, naročito u ime naše većnićke liste, ali i ostalih Bošnjaka iznosi stavove, koji su pogubni po sve nas“, rekao je Fehratović, koji je i narodni poslanik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka.

On je ponovio tvrdnje da je prilikom izbora za organe BNV pre tri godine bilo “očigledne izborne kradje u Tutinu, na koju nije reagovala tadašnja Republička izborna komisija, te da Ugljanin nema legalitet i legitimitet u ovom nacionalnom organu“.

“On sada pokušava da tu svoju samovolju i despotski odnos pokrije time što zakazuje večinom svečane, posebne i prigodne sednice BNV, na kojima mi većnici nemamo mogućnost da ulazimo u bilo kakvu raspravu ili da razmatramo neko mišljenje ili stavove“, rekao je Fehratović.

On je istakao da većnici sa njegove liste nisu prisustvovali nedavnoj Posebnoj sednici BNV, koja je održana povodom Dana samoopredeljenja gradjana Sandžaka izraženog na referendumu 1991. godine, jer ne žele više da učestvuju u Ugljaninovom “performansu i zloupotrebi veća i dogadjaja iz prošlosti“.

Fehratović je rekao da za Ugljanina prava Bošnjaka u Srbiji zavise od njegove trenutne pozicije u vlasti.

“Kada je Ugljanin na vlasti, odnosno kada je ministar u Vladi Srbije, onda prava Bošnjaka nisu nikada bolja i Sandžak nikada nije u boljoj poziciji. Medjutim, kada nije deo vlasti tada su prava Bošnjaka ugrožena, mi smo najugroženiji narod i tada traži otcepljenje Sandžaka“, rekao je Fehratović.

On je istakao da problema, koji se moraju rešavati, u ovoj regiji ima, ali da su oni nasledje od pre tri decenije, ali da po odredjenim pitanjima ima pomaka.

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin izjavio je ranije na konferenciji za novinare da revizijom Akcionog plana za nacionalne manjine u taj dokument treba uvrstiti i datum uspostavljanja evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku.

“Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka. Ovi naši zahtevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum gradjana Sandžaka o autonomiji”, rekao je Ugljanin i dodao da “Bošnjaci u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano telo”.

Lista “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” ima 16, dok Ugljaninova lista “Za bošnjačko jedinstvo” ima 19 većnika u ovom sazivu BNV.

A.Bajrović/Radio sto plus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO