Naslovna Tehnologija Apple FBI otključao ajfone teroriste bez pomoći Epla?

FBI otključao ajfone teroriste bez pomoći Epla?

VAŠINGTON – Američki Federalni istražni biro (FBI) uspeo je da otključa dva Eplova mobilna telefona tipa ajfon koje je koristio počinilac prošlogodišnjeg oružanog napada na mornaričku vazduhoplovnu stanicu u Pensakoli na Floridi, a u kojem je ubijeno troje ljudi.

FBI je na taj način došao do potvrde da je napadač dobijao uputstva od terorističke organizacije Al Kaida, čije je krilo na Arapskom poluostrvu putem audio snimka objavljenog u februaru preuzelo odgovornost za napad.

Kako navodi Skaj njuz, u telefonima su pronađeni dokazi da je Mohamed Alšamrani, pripadnik saudijskog ratnog vazduhoplovstva na obuci u SAD, redovno održavao kontakt sa Al Kaidom, a zvaničnici FBI ističu da je napad počinjen u decembru bio “brutalna kulminacija godina planiranja i priprema”.

“Zahvaljujući odličnom radu FBI, a ne zahvaljujući Eplu, bili smo u mogućnosti da otključamo Alšamranijeve telefone”, rekao je američki državni pravobranilac Vilijam Bar na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Međutim, nije jasno kako je FBI uspeo da otključa telefone, od kojih je u jedan Alšamrani čak pucao iz vatrenog oružja, očigledno u nameri da ga uništi.

Epl tvrdi da je u roku od samo nekoliko sati posle napada odgovorio na prve zahteve FBI za informacijama i pružio sve podatke koji su mu bili dostupni.

“Neistinite tvrdnje o našoj kompaniji su izgovor za slabljenje enkripcije i drugih bezbednosnih mera koje štite milione korisnika i našu nacionalnu bezbednost”, naveo je Epl u saopštenju.

Exit mobile version