Fauči: Vakcinacija u Izraelu primer za ostali deo sveta

JERUSALIM – Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči označio je u intervjuu za izraelski list distribuciju vakcina u Izraelu “primerom za ostali deo sveta”.

“Koristim Izrael kao primer šta može da se desi kada efekasno vakcinišete znatan deo ljudi”, rekao je Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti u SAD u intervjuu za “Tajms ov Izrael” (Times of Israel).

U Izraelu je prvu dozu vakcine primilo oko 4,2 miliona gradjana, a 2,8 miliona je dobilo obe.

Fauči je ocenio da jevrejska država ima prednost u odnosu na SAD jer je mnogo manja, a dobro organizovana, dok se u njegovoj zemlji distribucija vakcine razlikuje od države do države.

Nedavni koraci koje je preduzela adminstracija predsednika SAD Džozefa Bajdena da se osnuju centri za vakcinaciju uz distribuciju vakcina u apoteke pomogli su da se imunizacija vrati u kolosek.

Na pitanje da komentriše nedavnu izjavu premijera Izraela Benjamina Netanjahua kako će ta zemlja “završiti sa kovidom” ako vakcine primi preostalih 570.000 Izraelaca starijih od 50 godina Fauči je odgovorio da bi trebalo biti oprezan.

“Mislim da će to biti ogromna prednost od tada ćete biti u dobroj formi, ali ako čitav svet u osnovi nema pristup imunizaciji i ne vakciniše se uvek će postojati pretnja da se pojavi neki soj i da naruši zaštitu vakcine” , rekao je taj američki zdravstveni zvaničnik.

On je ocenio da su vakcine do sada bile efikasne protiv sojeva koji su stigli u Izrael, ali da dodatni mutirani sojevi “mogu da oslabe uspostavljenu zaštitu”.

Fauči nije hteo da komentariše da li bi Izrael trebalo da pomogne susedima Palestincima, koji nisu bili u stanju da se vakcinišu po istoj stopi, rekavši da je to političko pitanje i da ga to samo dovodi u nevolju.

Uz to se složio da, kada je dovoljno Izraelaca vakcinisano, vlada može da ublaži restrikcije na okupljanja, izmedju ostalog, jer smatra da je zaključavanje najefikasnije i najbrže ali mora ostati privremeno.

U protivnom se može narušiti ekonomija i moral.

Izrael sada postepeno izlazi iz trećih restrikcija širom zemlje od početka pandemije i lider je u svetu po broju dana zaključavanja, ukupno 139.

Na pitanje šta planira da uradi sa million dolara prestižne izraelske nagrade Dan David koju je nedavno dobio za istraživanje virusa HIV i lečenje side, te zalaganje za vakcinisanje protiv kovida-19, rekao je da namerava da da 100.000 dolara za program stipendija koji izabere, ali da nije imao vremena da o tome puno razmišlja.

“Bio sam malo zauzet”, odgovorio je.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO