Naslovna Sandžak Priboj FAP se priprema za privatizaciju, SISU auto uređuje prostor

FAP se priprema za privatizaciju, SISU auto uređuje prostor

upravna zgrada FAP-a

Priboj – U iščekivanju da Vlada Srbije ozvaniči finskom “Sisu auto” vlasništvo nad Fabrikom automobila Priboj, menadžmnet ove kompanije već je i usvojio biznis plan za poslovanje na zapadu Srbije.

Uporedo, po zamislima inženjera iz Skandinavije, traje adaptacija ogromnog FAP-ovog pogona u kome će početi proizvodnja.
– Privatizacija FAP-a je praktično završena, Finci očekuju da će njihova ponuda biti ozvaničena u januaru. Tada bi trebalo da počne dopremanje proizvodne opreme i obuka FAP-ovih radnika u Finskoj. Svakom zaposlenom u FAP-u, posle obavljenog intervjua i proučene radne biografije, napravili su “ličnu kartu” koja će opredeliti ko će biti odabran za posao i šta će raditi – kaže izvor iz pribojske fabrike.
“Sisu auto” je u automobilskoj industriji poznat kao proizvođač malih serija skupocenih kamiona za vožnju na teško prohodnim terenima. Biznis planom predviđeno je da se u Priboju u početku proizvode samo komponente za najmodernije kamione i da u prvoj turi posao dobije 200 FAP-ovih radnika.
– Jedan deo komponenti će se otpremati u Finsku, drugi će se prodavati kao rezervni delovi, a treći će ostati u Priboju da sačeka fazu sklapanja kamiona koja bi trebalo da startuje do kraja 2015. Montaža kamiona u Priboju značiće prijem još 200 radnika, koliko će biti uposleno i u nekoj narednoj fazi, – ističe naš sagovornik.
Da bi se izbegao prazan hod, u toku je adaptacija pogona “preseraj” u kome je nekada radilo preko 1.000 ljudi, a u kome će “Sisu auto” otpočeti poslovanje u Srbiji. Ovde se naveliko menjaju elektro instalacije i iznosi nepotrebna oprema koja je vremenom lagerovana, a generalno spremanje traje i u upravnoj zgradi nad istim pogonom.
Za deo pogona FAP-ove mašinske obrade za koji nisu zainteresovani Finci, privatizacionu ponudu dostavila je ukrajinsko – nemačka kompanija “PNj Group” koja izrađuje delove za poljoprivredne mašine. “PNj Group” je, kažu u Priboju, partner najpoznatijim proizvođačima kombajna u svetu.
Izvor
Vestiinfo.rs

Exit mobile version