NJUJORK – Američka kompanija Fajzer saopštila je da se u SAD sprovodi prva faza ispitivanja leka protiv korona virusa.

Lek, koji se uzima oralno, i čiji je radni naziv PF-07321332, pokazao je snažnu in vitro antivirusnu aktivnost protiv virusa kovid-19, kao i protiv drugih korona virusa, što ukazuje na njegov potencijal pri upotrebi u lečenju virusa, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu.

“Borba sa pandemijom kovida-19 zahteva prevenciju vakcinom i ciljani tretman za one koji se zaraze virusom. S obzirom na način na koji virus mutira i kontinuirani globalni uticaj kovida-19, čini se verovatnim da će biti presudno imati pristup terapijskim opcijama i sada i van pandemije”, izjavi je naučni direktor i predsednik kompanije Fajzer za svetska istraživanja, razvoj i medicinu Mikael Dolsten.

Prema njegovim rečima, lek PF-07321332 može da bude potencijalna oralna terapija koja se može propisati kod prvih znakova infekcije, bez potrebe da se pacijenti hospitalizuju ili nalaze na intenzivnoj nezi.

Kompanija navodi da lek deluje tako što se inhibitori proteaze vezuju za virusni enzim čime sprečavaju umnožavanje virusa u ćeliji.

Takođe, u toku je i ispitivanje leka PF-07304814 koji se daje intravenski pacijentima obolelim od korona virusa i trenutno je u toku i njegova prva faza ispitivanja na pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju.

indeksonline.rs