Naslovna Vijesti Evropski sud: Ukloniti Hamas sa crne liste

Evropski sud: Ukloniti Hamas sa crne liste

Palestinska organizacija Hamas mora biti uklonjena sa liste terorističkih organizacija Evropske nakon 13 godina, presudio je Opći sud Evropske unije.

Sud je odluku o zabrani Hamasa donio u decembru 2001. i time je zamrznuta imovina Hamasovih zvaničnika.

U saopćenju Suda navodi da su uvedene mjere bila zasnovane na navodima iz štampe i sa interneta, a ne na ispitanim djelima i potvrđenim odlukama kompetentnih tijela.

Zabrana privremeno ostaje na snazi kako bi mogućnost budućeg zamrzavanja sredstava bila efikasna do isteka tromjesečnog žalbenog perioda.

Proceduralna odluka

Sud naglašava da je ova odluka proceduralna te da se ne odnosi na potpunu ocjenu pitanja klasifikacije Hamasa kao terorističke organizacije.

Evropska unija prvobitno je zabranila vojno krilo Hamasa, Izzedine al-Qassam brigade 2001, da bi potom 2003. zabranila cijelu organizaciju.

Hamas se žalio na tu odluku 2010, uglavnom iz proceduralnih razloga.

Organizacija je navela da nije adekvatno informirana da se uvodi mjera zabrane.

Dodatno je navela da kao ”legitimno izabrana vlada” ne može biti stavljena na listu terorista, jer je takva odredba protivna ”principu nemiješanja u interna pitanja države”.

Sud je prihvatio ovaj argument, odlučivši da odluka o uklanjanju Hamasa sa crne liste nije donesena na osnovu istrage o aktivnostima Hamasa, već na osnovu ispitivanja procedura korištenih za uvođenje zabrane 2003.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Exit mobile version