Naslovna Featured Istaknuto Evropski parlament: Zamrznuti pregovore o članstvu Turske

Evropski parlament: Zamrznuti pregovore o članstvu Turske

Evropski parlament usvojio je predlog da se privremeno zaustave pregovora o članstvu Turske u EU zbog “nesrazmerne” reakcije Ankare nakon državnog udara.

Poslanici Evropskog parlamenta su velikom većinom usvojili rezoluciju u kojoj se traži “privremeno zamrzavanje” procesa pristupanja Turske u EU započetog 2005. godine, čime se poveća mogućnost povećanja tenzija između EU i Turske iako rezolucija nije obavezujućeg karaktera.

Rezolucija je neobavezujuća, što znači da ona mora biti odobren od strane Evropske komisije i nacionalnih vlada.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da predstojeće glasanje u Evropskom parlamentu o zamrzavanju pregovora o članstvu Turske u Evropskoj uniji nije od važnosti za njegovu zemlju.

“Koji god rezultat da bude, to glasanje nema vrednost u našim očima”, rekao je Erdogan na godišnjem ekonomskom skupu Organizacije za islamsku saradnju u Istanbulu.

Iako je neobavezujuća rezulucija, predstavlja poruku da Evropa prati Erdoganov odgovor na vojni puč u julu, posle čega je usledila oštra borba sa političkim neistomišljenicima i ljudima koji su navodno organizovali pokušaj puča.

Zemlje EU su izražavale zabrinutost zbog velikih čistki u državnim službama, zbog navodne povezanosti sa pokretom muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara optužuje da je organizovao puč.

Desetina hiljada ljudi, među kojima su profesori, novinar i opozicionari su uhapšeni ili otpušteni.

izvor: N1

Exit mobile version