Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji

    486

    Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su rezolucije o Srbiji i Kosovu, o napretku u 2015. godini u evropskim integracijama. Iskazana je zabrinutost zbog slobode medija u Srbiji, a što se odnosa s Prištinom tiče, Beograd je pozvan da brzo primeni svoj deo sporazuma.

    Pozdravljen je napredak Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, bitan pomak u normalizaciji odnosa s Prištinom i boljitak u ekonomskim reformama. Međutim, ono što je navedeno je da srpske vlasti moraju odlučno da rade na suzbijanju korupcije, na obezbeđivanju nezavisnosti pravosuđa i uklonjanju političkog upliva na sudije i tužioce. Kritikovani su i položaj medija i manjinska prava.

    Za usvajanje Rezolucije o Srbiji je glasalo 498 poslanika, 66 je bilo protiv, a 70 uzdržano.

    Rezolucijom je Srbija pozvana da nastavi sprovođenje sistemskih reformi, da se obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i da ojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

    Što se tiče odnosa Beograd – Priština, Srbija se poziva “da brzo primeni svoj deo sporazuma” koji se tiču i energije, telekomunikacija i mosta u Mitrovici i da “konstruktivno krene u sklapanje i sprovođenje budućih dogovora”.

    Evropski parlamentarci ukazuju i na ranije dobrim delom sprovedene dogovore Beograda i Prištine i podvlače da će “napredak u dijalogu biti meren njihovom opipljivom primenom”.

    U rezoluciji se “Srbija i Kosovo pozivaju da se uzdrže od negativnih poruka i krenu u puno sprovođenje postignutih dogovora blagovremeno i u dobroj veri”.

    Parlament EU traži s tim u vezi “stalne napore dve vlade i institucija EU” s ciljem da se “objašnjavaju odredbe utanačenih sporazuma kako bi etnički Albanci i Srbi na Kosovu bili zbliženi”.

    Takođe se izražava zadovoljstvo zbog saradnje privrednih komora Srbije i Kosova.

    “Korucija i organizovani kriminal su opšteprošireni u regionu i takođe predstavljaju prepreku za demokratski, društveni i ekonomski razvitak Srbije”, navedeno je u nacrtu rezolucije o Srbiji.

    U nacrtu rezolucije o Kosovu pozdravlja se potpisivanje sporazuma o pridruživanju Kosova s Evropskom unijom, dogovor u dijalogu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, a posebno sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

    Za usvajanje Rezolucije o Kosovu su glasala 403 poslanika, 130 je bilo protiv, a 104 uzdržana.

    U rezoluciji se navodi, takođe, da bi priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU koje ga još nisu priznale pomoglo jačanju stabilnosti u regionu, olakšalo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i ojačalo kredibilitet EU u spoljnoj politici.

    izvor: N1