Evropska komisija za besplatan Wi-Fi na javnim površinama

397

Žan Klod Junker zamislio je kako bi do 2020. u svim gradovima EU na javnim površinama trebalo da bude uspostavljen besplatan Wi-Fi, a do 2025. bi svako domaćinstvo trebalo da ima 100 Mbps.

Evropska komisija postavila je cilj da kroz četiri godine na javnim površinama u svim članicama bude omogućen besplatan Wi-Fi. Ovaj cilj je predstavio čelnik Žan-Klod Junker, koji je ambiciozno zamislio i da bi u barem jednom gradu u svakoj članici do 2020. trebalo da postoji 5G mobilna mreža.

Junker je u svom govoru o “stanju nacije” rekao kako digitalne tehnologije prožimaju svaki deo našeg života, zato bi i svako trebalo da ima mogućnost da bude online. Povezivost za svakog znači i da ne bi trebalo biti važno gde živite ili koliko zarađujete. Junker zato predlaže da se svako evropsko selo i grad opreme besplatnim pristupom internetu oko glavnih središta javnog života. Taj njegov plan Wifi4EU tako predviđa da se to odnosi na parkove, trgove, biblioteke i javne zgrade.

Međutim, kako prenosi BBC, ovi planovi su upitni, naročito ako se pogleda koliko je muke bilo oko ukidanja roming naknada. Jedan od problema je što komisija na sve to planira da potroši najviše 120 miliona evra kako bi se instalirala potrebna oprema, dok će lokalna tela morati da pokriju pretplate, održavanje i druge troškove.

Analitičar Mark Nejuman iz kompanije ConnectivityX kaže da to i ne zvuči kao velika investicija. Dodaje da u mnogim gradovima ljudi već mogu da nađu besplatan Wi-Fi i da je upitno hoće li štedljivim gradovima biti prioritet ponuditi besplatan Wi-Fi u svim zgradama i trgovima. Njuman navodi i da je 5G ideja još manje impresivna jer sam standard neće biti spreman do 2018. godine, a upitno je hoće li se godinu kasnije dodeliti koncesije. Realnim vidi aktivaciju 2020. u samo ciljanim područjima poput trgovačkih četvrti ili centara velikih gradova, što znači da će pokrivenost biti mala, a broj uređaja prilično ograničen.

Ciljevi do 2025. godine su:

– Minimalni download od 100 Mbps za svako domaćinstvo u EU
– DL/UL od 1 Gbps za bolnice, administraciju i javne službe zavisne od digitalnih tehnologija
– 5G pristup na svim glavnim železničkim pravcima i autoputevima

izvor: B92