Naslovna Vijesti Hronika Evropol: Uhapšena grupa zbog pranja novca

Evropol: Uhapšena grupa zbog pranja novca

evropol:-uhapsena-grupa-zbog-pranja-novca

HAG – U Francuskoj je uhapšeno 18 osoba i oduzeto četiri miliona evra u materijalnim stvarima, u velikoj akciji kojom je otkrivena grupa koja je prala novac i na taj način iz Francuske u Maroko prebacivala 90 miliona evra godišnje, saopštio je danas Evropol.

Istraga protiv grupe trajala je 18 meseci, a od 2019. godine u racijama je uhapšeno 18 osumnjičenih.

Kako se navodi, grupa je u Francuskoj i Španiji prikupljala novac stečen prodajom narkotika, a zatim ga transportovala iz Francuske preko Španije u Maroko kamionima i drugim vozilima.

U sklopu akcije oduzeto je 2,5 miliona evra u gotovini, tri apartmana, tri kamiona, šest vozila i nekoliko bankovnih računa.

Takođe, u akciji je oduzeto 37 kilograma kanabisa, pet kilograma kokaina, dve puške i jedan automatski pištolj.

Grupa je prvi put identifikovana 2018. godine, kada su istražitelji u Lionu otkrili kriminalnu mrežu uključenu u važnu naplatu gotovine koju su generisali dileri opojnih droga poznati policiji.

Daljim nadzorom otkrivena je flota od 15 marokanskih velikih kamiona koji su lutali Francuskom prevozeći robu i prikupljajući prljav novac od trgovaca drogom.

Osumnjičeni su novac prevozili i kolima, a tokom jedne racije prošle godine oduzeto je dva miliona evra koji su bili skriveni u prtljažniku vozila.

Osim Evropola u akciji je učestvovala i francuska žandarmerija.

indeksonline.rs

Exit mobile version