LONDON – Vlade evropskih zemalja uvode delimične mere karantina i druge restrikcije u cilju borbe protiv pandemije, dok korona virus nastavlja da se širi kontinentom ubrzanim tempom.

Holandija je zatvorila kafiće i restorane zbog porasta broja obolelih. Bolnice u Amsterdamu, Roterdamu i Hagu suočavaju se velikim prilivom pacijenata obolelih od kovid-19.

U zapadnoj Nemačkoj bolnice su napravile mesta da prime pacijente iz ove susedne države, kao što je to bio slučaj tokom prvog talasa pandemije, piše BBC.

U Nemačkoj se takođe velikom brzinom povećava broj zaraženih korona virusom.

Danas je u ovoj državi potvrđeno 7.334 novih slučajeva, za skoro 700 više nego u četvrtak.

Ova zemlja je mnoge susedne države proglasila visokorizičnim zbog trenutne epidemiološke situacije, uključujući čitavu Francusku i Holandiju, kao i neke delove Italije i Švajcarske.

Građani Nemačke koji se vraćaju iz ovih zemalja moraju da idu u karantin.

Irska je uvela zabranu na kućne posete koja će biti na snazi tokom četiri nedelje, a od ove zabrane izuzete su posete u medicinske svrhe i svrhe negovanja.

Glavni epidemiolog irskog kriznog štaba je saopštio da situacija u zemlji nije pod kontrolom, odnosno da trenutni sistem praćenja kontakata ne može da ide u korak sa porastom broja obolelih.

Austrijske vlasti stavile su u karantin Kuhl, gradić sa 6.600 stanovnika u regionu Salcburg, zbog pojave klastera zaraze. To je prva takva mera koja je u Austriji stupila na snagu nakon više meseci.

U Francuskoj se zbog porasta broja obolelih uvodi noćni policijski čas u Parizu i osam drugih gradova.

U toku poslednja 24 sata u ovoj zemlji je zabeležen novi rekord broja novozaraženih – 30.621.

indeksonline.rs/Tanjug