Naslovna Vijesti Evo šta je sve zauzeo ISIL u Siriji

Evo šta je sve zauzeo ISIL u Siriji

Islamska država Irak i Levant u sirijskom gradu Rakka je demonstrirala teško naoružanje i vojna vozila do kojih je došla u posjed u Iraku.

Lokalni aktivista u Rakki Ahmed Ebu Bera izjavio je da je ISIL demonstrirao snagu u tom gradu, doneseći oružje oduzeto iračkoj vojsci u gradovima Mosul, Tikrit i drugim dijelovima Iraka.

Navodeći da se među teškim naoružanjem nalazio i jedan projektil Scud, Ebu Bera je kazao: “Militanti ISIL-a su obišli grad sa teškim naoružanjem i demonstrirali snagu u gradu”

Ebu Bera je nedalje kazao da je zasad nepoznata precizna količina oružja koju je ISIL donio i dodao: “ISIL je preuzeo kontrolu i u nekim opštinama i oblastima na sirijsko-iračkoj granici i proširio zauzetu teritoriju. Organizacija je već počela koristiti oružje iz Iraka protiv pobunjenika na sjeveru Sirije “.

S ciljem prenošenja oružja oduzetog iračkoj vojsci u Siriju, ISIL je pod svoju kontrolu stavio i mjesta Bu Kemal i Meyadin kod Deyru'z Zora.

Predvođene ISIL-om naoružane grupe u Iraku, koji već neko vrijeme potresaju oružani sukobi i vlada vakuum autoriteta, pored Mosula, Tikrita, Bakube i Tel Afara zauzeli su područja u okolini grada Enbar, El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe i Hadise, a zbog oružanih sukoba milion ljudi je primorano da napusti svoja ognjišta. Dok u različitim dijelovima zemlje traju sukobi između ISIL-a i snaga sigurnosti ove zemlje, iračka vojska izvodi vazdušne napade na područja pod kontrolom naoružanih grupa na čelu sa ISIL-om.

AA

Exit mobile version