EVO ŠTA JE NEW YORK TIMES 1912 PISAO O NOVOM PAZARU! Saznajte ko je general Živković po kojem novopazarska ulica nosi ime!

Novi Pazar – 1912 godine, ugledni NEW YORK TIMES pisao je o Novom Pazaru, a pisao je o zločinima izvesnog Mihajla Živkovića od čije ruke je u Sjenici ubijeno preko 1000 stanovnika objavio je u ekskluzivnom fotografskom dokumentu Stari Dedo, facebook stranica oko koje se u Novom Pazaru digla velika prašina u poslednje vreme.

Dedo još piše, da u Novom Pazaru već 27 godina, postoji ulica Generala Živkovića.
“Njegovo ime se vješto skrivalo gotovo tri decenije. Jako mali broj stanovnika Novog Pazara je znao o kome se radi? Ko je taj general Živković? pita se Stari Dedo i dodaje:

“Ukoliko prelistamo dokumenta SANU, razne izvještaje ratnohuškačkih novina iz tog vakta a pod kontrolom tadašnje vojske, o ovom generalu možemo naći tekstove u kojima se predstavlja kao heroj.. U takvim izveštajima stoji da je general Mihajlo (neki kažu i Mihailo) tražio da se lokalno Bošnjačko, Albansko i Tursko stanovništvo sačuva od progona i pokolja i da im se ne dozvoli odlazak sa Osmanskom armijom.. U njihovom pisanju stoji i to da je general Živković na mjesto predsjednika opštine Novi Pazar imenovao Salih-bega Rasovca, a za njegovog zamjenika izvjesnog Stanića.

Da li je ovo tačno ili ne, ja iskreno ne znam. Volio bih kada bi se Sandžački historičari izjasnili po ovom pitanju” naveo je Stari Dedo koji redovno građane Sandžaka izveštava o najnovijim istorijskim činjenicama.

Bilo po Dedovom pisanju ili ne, jedna od najvažnijih ulica u Novom Pazaru nosi ime po Generalu Živkoviću, a do sada se ni Bošnjačko nacionalno vijeće, a ni istoričari, pa ni oni najveći nacionalisti u Sandžaku, pobunio za ime Generala Živkovića.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO