“EVET” iz Novog Pazara / Učenici SINAN-BEGOVE MEDRESE uputili podršku Erdoganu i Turskoj

Novi Pazar – Isticanjem parole “Evet” (“da” na turskom jeziku) učenici, profesori i osoblje Sinan-begove medrese u Novom Pazaru uputili su danas poruke podrške Turskoj, turskom narodu i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Ta poruka je, kako su istakli predstavnici te obrazovne institucije, upućena zbog promocije mira i brige o muslimanima cijelog svijeta, a koju čini današnja Turska sa predsjednikom Erdoganom, javlja Anadolu Agency.

Direktor Uprave za nauku i obrazovanje Islamske zajednice Srbije (IZS) Sami ef. Džeko je nakon skupa održanog ispred zgrade škole rekao da je Sinan-begova medresa ovim činom izrazila ono što svi Bošnjaci u Sandžaku osjećaju spram politike mira, brige o ummetu i pogledu na svijet predsjednika republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

“Na ovaj način želimo da iskažemo zahvalnost Turskoj i vlastima Turske za ono što su već uradili za čovječanstvo. Danas je Turska centar islama u naučnom, kulturnom i strateškom smislu te je svi muslimani osjećaju kao svoju vodilju kojoj izražavaju podršku na putu pozitivnih koraka po budućnost cijelog svijeta, a ne samo Turske”, rekao je Džeko.

On je poručio i da je “Turska sa svojim sistemima svjetlo u tminama poremećenih mjerila vrijednosti i morala i kao takva zaslužuje podršku svih ljudi svjesnih čovjekove uloge na svijetu kao Božijeg namjesnika na zemlji”.

Direktorica muške medrese Amila Džafo Ličina objasnila je da se porukom “Evet” iz Novog Pazara pruža podrška svim humanim vrijednostima i ukazuje da se danas, na globalnoj sceni, vodi rat protiv čovječnosti.

“Predsjednik Reccep Tayyip Erdogan je neko ko je svim svojim bićem pokazao, ne samo kako se voli svoj narod i svoja domovina, naprotiv, njegova volja da pomogne svakom kome je pomoć potrebna otišla je daleko od same Turske. Desetine škola, vrtića, bolnica, mostova od Palestine do nas ovdje u Srbiji, dovoljan su razlog da i mi kao institucija danas ponosno kazemo ‘Evet’ (da)“, podsjetila je ona.

Amila Džafo Ličina, teolog i osmanista, ocijenila je i da je pitanje ovlasti predsjednika Erdogana pitanje kako ummeta (islamske zajendice u svijetu), tako i poštovanje osnovnih ljudskih vrijednosti, za koje se Erdogan uvijek zalagao.

Referendum o ustavnim promjenama u Republici Turskoj, nakon čega će po najavama predlagača vladajuće Partije pravde i razvoja (AK parti), suverenitet u punom smislu pripasti upravo narodu, će biti održan 16. aprila ove godine.

Sinan-begova medresa je još od 1661. godine prva medresa koju historija spominje u Novom Pazaru. Islamska zajednica Srbije (IZS) je rad ove medrese obnovila 2010. godine i, pored Gazi Isa-begove medrese, druga je škola tog tipa u Novom Pazaru.

Izvor: Anadolija

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO