EU zbog posledica korone pomaže medije u Srbiji sa 2,4 miliona evra

Evropska unija je obezbedila bespovratnu pomoć u vrednosti od 2,4 miliona evra, kako bi medijima pomogla da se izbore sa posledicama pandemije COVID-19 i nastave sa produkcijom sadržaja u periodu velikih gubitaka i izazova, prenosi FoNet.

Podrška će biti obezbeđena tokom perioda od 36 meseci, a nju će realizovati Evropski fond za demokratiju (EED).

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici ističe da “mediji u celom svetu proteklih godina pokušavaju da se izbore sa novim ekonomskim prilikama i tehnološkim promenama, dok istovremeno nastoje da ispune svoj osnovni zadatak, odnosno da pruže nezavisne i profesionalne informacije”.

“Pandemija COVID-19, koja je uticala na skoro sva zanimanja, dodatna je otežala situaciju u kojoj se nalaze mediji, naročito na lokalnom nivou”, ukazao je Fabrici i istakao da je “EU reagovala brzo u pružanju pomoći Srbiji”.

On je dodao da je EU odlučila da obezbedi podršku medijima kroz program grantova u vrednosti od 2,4 miliona evra, za naredne tri godine, koji je osmišljen tako da pruži podršku medijima tokom ovog teškog perioda.

Izvršni direktor EED Jirži Pomianovski navodi da EED “pruža fleksibilnu podršku medijima, u skladu sa potrebama na terenu”.

Prema njegovim rečima, “ova dodatna sredstva EU namenjena srpskim medijima biće obezbeđena u skladu sa uobičajenim, efikasnim mehanizmima EED, pri čemu se vodi računa da bespovratna pomoć, u različitom iznosu i trajanju, bude pružena medijima kojima je najpotrebnija”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO