Naslovna Vijesti Svijet EU predlaže zabranu uvoza ruskog zlata

EU predlaže zabranu uvoza ruskog zlata

eu-predlaze-zabranu-uvoza-ruskog-zlata

Evropska komisija usvojila je predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije uključujući zabranu uvoza ruskog zlata.

U Komisiji kažu da ovaj paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje restriktivnih mera koje su do sada uvedene i da dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera posebno u G7.  Novim paketom ponavlja se odlučan stav Komisije da zaštiti sigurnost hrane u svetu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da se „brutalni rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja nesmanjenom žestinom” i da je cilj EU da današnjim predlogom pooštri postojeće sankcije protiv Kremlja, da ih učini efikasnijim, ali i produži do januara 2023. godine.

„Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju”, poručila je Lajen, prenosi Tanjug.

Šef diplomatrije EU Žozep Borelj ocenio je da su sankcije EU protiv Rusije teške i da se nastavlja targetiranje „onih bliskih Putinu i Kremlju”.

„Ovaj paket odražava naš koordinisan pristup sa međunarodnim partnerima, uključujući G7. Pored ovih mera, predočiću Savetu EU i predlog da uvrsti na spisak sankcionisanih više fizičkih i pravnih lica kojima će biti zamrznuta imovina i ograničena mogućnost kretanja”, zaključio je Borelj.

Izvor: Politika

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Exit mobile version