EU: Porast broja obolelih i pooštravanje restriktivnih mera

PARIZ – Širom Evrope, iz dana u dan, dramatično raste broj novozaraženih, a vlade evropskih zemalja ponovo uvode oštre antiepidemijske mere.

Britanski premijer Boris Džonson razmatra da li da se tokom ove nedelje ponovo uvedu restrikcije koje bi podrazumevale obustavu gotovo svih aktivnosti osim prodavnica sa životnim namirnicama, apoteka i obrazovnih institucija.

Sve do 1. decembra građani Francuske moći će da izađu iz svojih kuća samo u nabavku osnovnih životnih namirnica, do lekara i na jednočasovni trening u toku jednog dana.

Skaj njuz prenosi da će svako ko želi da izađe iz nekog drugog razloga morati da popuni poseban zahtev za izlazak, a dnevni list Parizien preneo je izjavu francuskog premijera Žana Kasteksa da će građanima biti dozvoljeno da se udalje najviše jedan kilometar od svojih kuća.

Vanredne restriktivne mere od danas se uvode i u Nemačkoj i trajaće 4 nedelje.

Predviđeno je zatvaranje noćnih klubova, barova, hotela, bioskopa i teretana, restorani će vršiti samo dostavu hrane, a javna okupljanja biće ograničena na maksimum 10 ljudi.

U Belgiji će biti uvedeno delimično zatvaranje nakon najžešćeg talasa novih kovid slučajeva u Evropi, čak 1.600 na 100 hiljada stanovnika.

Novi set restriktivnih mera uveden je prošle nedelje i biće na snazi mesec dana, saopšteno je iz belgijske vlade.

Sa rekordnim 24.991 obolelim, Italija je žestoko pogođena drugim talasom epidemije i vlada razmatra set novih mera koje će biti uvedene, a u Grčkoj se zatvaraju restorani, barovi, kafei, bioskopi i teretane u gotovo svim deloviam zemlje, uključujući i prestonicu Atinu.

Premijer Kirijakos Micotakis obelodanio da nove mere stupaju na snagu sutra i da će biti na snazi do kraja meseca novembra.

U Španiji je objavljeno vanredno stanje i uveden je policijski čas od 23 do 6 ujutru.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO