EU i SAD “nisu uspjele” da spriječe krvoproliće u Egiptu

kairo-snage-sigurnosti-krenule-protiv-pro-morsi-prosvjednih-kampova-zestoki-sukobi-i-pucnjava-deseci-mrtvih_396_3277

Dok se u Kairu odvijao brutalni obračun s demonstrantima, iza kulisa je vođena prava diplomatska borba. Istovremeno, zvaničnici saopštili novi bilans stradalih.

Kako je naveo Rojters u specijalnom izveštaju “objavljenom sinoć, EU i SAD su do poslednjeg momenta upozoravali egipatske vojne lidere da ne upotrebljavaju silu protiv Morsijevih pristalica, napominjući da im to može nanijeti nesagledivu političku i ekonomsku štetu.

Jedan zapadni diplomata je rekao toj agenciji da su SAD i EU kontinuirano slali koordinisane poruke vrhovnom egipatskom generalu Abdelu Fatahu al-Sisiju i zameniku premijera Mohamedu el Baradeju, urgirajući da se postigne sporazum.

“Imali smo politički plan koji je prihvatila druga strana (Muslimanska braća)”, kazao je zvaničnik EU Bernardino Leon.

“Mogli su da prihvate ovu opciju, tako da je sve to što se dogodilo bilo zaista nepotrebno”, dodao je on Rojtersu u telefonskom razgovoru.

Kako Rojters navodi, poslednji put ponuda je u Kairo poslata samo nekoliko sati prije nego što su snage bezbednosti poslate na ulicu.

Državni sekretar SAD Džon Keri, kako dalje navodi Rojters, bio je neobično iskren kada je osudio uvođenje vanrednog stanja.

“U protekloj nedelji, u svakoj prilici…SAD i i druge zemlje urgirali su kod egipatske vlade da poštuje pravo slobodnog okupljanja i slobodnog izražavanja. Takođe smo kod svih strana u Egiptu urgirali da se situacija razreši mirno, uz napomenu da demonstranti treba da izbegavaju da koriste nasilje”, kazao je juče Keri.

Rojtersu je pomenuti zapadni diplomata čak rekao da su neke od najoštrijih poruka SAD lično predate generalu Sisiju, putem direktnog kontakta sa američkim ministrom odbrane Čakom Hejgelom.

Svjetska štampa jednoglasno osudila nasilje

Evropska i američka štampa osudila je krvoproliće u Kairu izazvano rasturanjem kampova pristalica svrgnutog predsednika Morsija i apelovala na Vašington da reaguje i obe strane usmeri ka pomirenju.

Londonski “Tajms” je jučerašnje sukobe u Kairu nazvao “masakrom” i ocenio da legitimitet prelaznog režima u Egiptu “visi o koncu”.

“To je bio masakr. Muslimanska braća su bila nevina u periodu anarhije od kako su skinuti s vlasti, ali jučerašnja operacija je van svakih razmera”, navodi se u uvodnom članku “Tajmsa”.

“Njujork tajms” je pozvao predsednika Baraka Obamu da suspenduje godišnju američku pomoć egipatskoj vojsci u vrednosti od 1,3 milijarde dolara, ističući da bi najnovije krvoproliće u Kairu moglo da pokrene i građanski rat u Egiptu.

“Generali u Egiptu koji su na vlasti pokazali su van svake sumnje da nisu sposobni i očigledno malo zainteresovani da zemlju povedu ka demokratiji”, naveo je “Njujork tajms”, prenela je agencija AFP.

“Krajnje je vreme da “gospodin” Obama počne da ispravlja neravnotežu. Suspendovanje pomoći egipatskoj demokratskoj vojsci bi bilo dobro za početak”, ističe list.

Pod naslovom “Egipatska demokratija umire nasilnom smrću”, “Fajnenšel tajms” piše da je takođe izgubio nadu u spremnost i sposobnost egipatske vlade da u zemlji obezbedi uslove za održavanje izbora.

Vašington bi, kako je naveo FT, trebalo da obustavi pomoć sve dok se nasilje ne obustavi i dok sve strane ne pristanu na razgovor.

“Oslobađanje gospodina Morsija bi moralo da bude na stolu”, dodaje FT, koji kritikuje i Muslimansku braću što su odbili svaku ponudu za pregovore.

Francuski “Mond” je ocenio da je rasturanje kampova Morsijevih pristalica i uvođenje vanrednog stanja “užasan korak unazad”.

“To potire sve što je postignuto od revolucije u januaru 2011. godine”, kada je svrgnut Hosni Mubarak, dodaje “Mond”.

Izvor: Vijesti Ummeta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO