EU će nastaviti da pomaže Novom Pazaru

Delegacija Vlade Srbije za evropske integracije predvođena ministrom bez portfelja Brankom Ružićem sastala se danas sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem, a potom su zajedno pustili u rad novi sistem grejanja u sportskoj hali „Pendik“, koji je ugrađen uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

opština

Delegaciju su činili i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević i zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić.

Na sastanku sa gradonačelnikom Novog Pazara najviše je bilo reči o tome kako najbolje iskoristiti fondove EU. Najavljen je i nastavak saradnje sa EU Progresom preko koga je do sada realizivan veliki broj projekata u Novom Pazaru.

“Želimo od Novog Pazara da napravimo evropski grad, da u njemu žive ljudi koji neguju evropske vrednosti, i drago mi je što smo sa ekipom koja se bavi evropskim integracijama danas dogovorila nastavak saradnje na realizaciji brojnih projekata koje finansira EU” – rekao je prvi čovek Novog Pazara.

Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU istakla je da je Novi Pazar prvi grad u koji je delegacija Vlade Srbije došla kako bi promovisala ali i objasnila o čemu se to pregovara sa EU.

“Na obilazak lokalnih samouprava stavili smo akcenat, jer su upravo one bitne za proces EU integracija i primene svega onoga što se dogovorimo na sastancima sa predstavnicima Evropske unije. Važno je da sami građani budu uključeni u ovaj proces i saznaju o čemu se tu, zapravo, radi”, istakla je Miščević.

Ministar bez portfelja Branko Ružić istakao je da je do sada EU finansirala nekoliko veoma značajnih projekata u Novom Pazaru poput rekonstrukcije i revitalizacije vodosnabdevanja za šta je Luksemburg izdvojio 4.5 miliona evra.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacija Vlade Srbije obišla je sportsko sajamsku ustanovu Pendik gde je pušten u rad novi sistem grejanja.

Hala „Pendik“ izgrađena je polovinom 2012. godine kao glavni objekat za održavanje sportskih treninga i utakmica, ali i sajamske izložbe. Ovu dvoranu je, pak, bilo moguće koristiti samo leti, jer projekat izgradnje nije obuhvatio i instalaciju grejanja. Prošle zime, bila su održana samo tri sportska događaja i jedan sajam, tokom kojih su korišćene električne peći.

U projekat instaliranja grejanja uloženo je ukupno 85.260 evra, od čega su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRESa bespovratno uložile 61.480 evra, dok je grad obezbedio preostalih 23.780 evra. Radovi su obuhvatili instaliranje kotlarnice i razvodne mreže za grejanje i ventilaciju.

„Vlada Srbije i Evropska unija godinama unazad pružaju podršku za poboljšanje kvaliteta života stanovnika Novog Pazara i ovog dela zemlje. Novi sistem grejanja u hali „Pendik“ obezbediće uslove za treniranje i održavanje mnogih sportskih takmičenja i događaja na najvišem nivou i tokom zime“, rekao je Ružić.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRESa u Novom Pazaru finansiraju više od 30 projekata sa 1,4 miliona evra, među kojima su izgradnja malih brana za sprečavanje izlivanja reke Raške, instalacija novog sistema za grejanje u Gimnaziji, postavljanje vodovodne mreže u naselju Blaževo, kao i nabavka vozila za gradski vodovod i kanalizaciju“, izjavio je Mahmutović.

Delegacija je učestvovala i na okruglom stolu o početku pregovora sa EU i vladavinom prava u Srbiji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO