EU 1. marta zatvara granice za izbeglice?

  442

  Evropska unija zatvoriće granice za izbeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta, saznaje Danas iz izvora u Briselu, bliskih Evropskoj komisiji.

  Kako je listu Danas rečeno, zatvaranje granica za izbegle biće postepeno sprovođeno, najpre za izbeglice iz Iraka, potom Avganistana i na kraju procesa i iz same Sirije. “Pokazne vežbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije”, ističu sagovornici Danasa.

  Prema njihovim rečima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbeglica. “Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provera dijalekata, strožija kontrola dokumenata… To su mere koje se već sprovede”, napominju izvori lista Danas.

  Prema saznanjima Danasa, ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

  Oni kažu da je objava Srbije da je pripremila šest hiljada mesta za izbeglice, nejasna, kao i to da li je državni vrh Srbije razumeo sistem za zaštitu i pomoć izbeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. “Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbeglice”, napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora.

  Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbeglica podrazumeva ljude koji su se eventualno “zaglavili” na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocenjuju, “nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio”.

  Iz Komesarijata za izbeglice Danas je dobio odgovor da se do broja od šest hiljada izbeglica, koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smeštaj, usled mogućeg zatvaranja granica, došlo na osnovu podataka o prosečnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju.

  izvor: N1