“Esam vam reko” Preletačević kandidat za predsednika

Beograd — Republička izborna komisija potvrdila je predsedničku kandidaturu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli.

Za takvo rešenje glasalo je 19 članova RIK-a, dva su bila protiv i nije bilo uzdržanih.

“Ljubi čika, esam vam reko da će sve biti u redu i bez sikiranja. De može da propadne vaše stajanje u redovima po pet sati?! Idemo sad SAMO JAKO! Širimo ljubav i veselje u vunenim čarapama. AVE BELI“, napisao je Preletačević na Fejsbuku.

Preletačević je takođe na Fejsbuku uz komentar okačio i fotografiju na kojoj se vidi on umesto statue “Pobednika” na Kalemegdanu.

Nakon burne sednice koja je trajala više od dva sata i na kojoj nije bilo predstavnika SNS, RIK je od nekoliko predloga usvojio onaj kojim je proglasio kandidaturu grupe građana “Ljubiša Preletačević Beli – Beli samo jako”.

Time je lista kandidata za predsedničke izbore zaokružena na 11 kandidata.

Tokom sednice bilo je predloga da se grupi građana ostavi 48 sati da otkloni nepravilnosti, među kojima i to što u izjavama podrške kandidatu Maksimoviću nedostaje odrednica “grupa građana” ispred naziva “Beli samo jako”.

Naime, u 9.965 izjava kao naziv predlagača je navedeno Ljubiša Preletačević Beli “Beli – Samo jako”, dok je u 2.585 izjava kao naziv predlagača navedeno “Ljubiša Preletačević Beli – Samo jako”.

Takođe, konstatovano je i da za lice navedeno u nazivu predlagača (Ljubiša Preletačević Beli) nije dostavljena njegova saglasnost za upotrebu ličnog imena overena od strane javnog beležnika.

Predstavnici opozicije smatrali su da je taj predlog izlišan jer, kako su objasnili, ne može se traži saglasnost za nešto što je metafora, a ne ime.

Na nedostatak da nema saglasnosti za upotrebu imena Ljubiša Preletačević, Vesna Rakić Vodinelić iz izbornog štaba Saše Jankovića je podsetila članove da je reč o izmišljenom liku, upitavši da li bi se tražila saglasnost i od Mikija Mausa ili Paje Patka, da se tako zove grupa građana.

Preletačević je dokumentaciju za kandidaturu podneo u nedelju oko 22h, a ponovo je pozvan u RIK nešto pre ponoći zbog problema sa dokumentacijom.

Jedan od članova RIK je rekao za portal Insajder.net da je problem u tome što u izjavama ne postoji odrednica “Grupa građana” pre imena “Beli – samo jako”.

Ljubiša Beli Preletačević se putem Fejsbuka oglasio ranije i poručio: “Molim vas da budemo mirni svi! Nikake demonstracije, nasilje, paljenje i ostalo. Oni to hoće da mi uradimo, a to i opoziciji ide u korist da bi se opet neko ovajdio sa strane. Sve ćemo rešiti mangupski, fino, kulturno, a pobedićemo! Samo jako!”

Predstavnici opozicije su naveli da oni podržavaju kandidaturu Belog.

RIK je prethodnih dana proglasio kandidature Aleksandra Vučića, Saše Jankovića, Vojislava Šešelja, Vuka Jeremića, Boška Obradovića,.Saše Radulovića, Aleksandra Popovića, Milana Stamatovića, Nenada Čanka i Miroslava Parovića.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO