Erduan Jablaničanin na čelu Tavla-bekgemon saveza Srbije: Čast i obaveza

Novopazarac Erduan Jablaničanin, koji je krajem prošle sedmice izabran za predsednika Tavla-bekgemon saveza Srbije, rekao je je to velika čast i priznanje za njega, grad i sve koji poznaju tu zanimljivu igru, ali i velika obaveza.

“To je nešto novo za mene, ali očekujem veliku pomoć od bliskih saradnika iz Beograda Miloša Mikića i Petra Kravceva. Oni su došli na ideju da okupimo sve u Srbiji koji igraju tavlu, odnosno bekgemon. Iskreno, nisam ni znao da ta igra ima toliko zaljubljenika”, rekao je Jablaničanin.

Jedan od najvećih majstora drevne igre u regionu naveo je da se tavla tradicionalno igra na ovim prostorima stotinama godina unazad i da je zadovoljan što, osim u Novom Pazaru, ima sve više poklonika u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Lazarevcu, Leskovcu, Nišu i Pančevu.

Ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Novog Pazara, 19. po redu, trebalo bi da od 28. do 30. maja u Hotelu Atlas okupi elitne igrače iz nekoliko država.

“Krenuli smo pomalo sramežljivo, ali se saradnja sa kolegama iz Donjeg Vakufa postepeno širila i na druge gradove Bosne i Hercegovine. U poslednje tri, četiri godine to je postao izutetno snažan međunarodni turnir”, ocenio je Jablaničanin.

“Ove godine očekujemo preko 100 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvartske, Slovenije, Crne Gore, verovatno i Turske. Svi u okruženju imaju svoje saveze i organizuju rejting turnire”, dodao je on.

On je zahvalio gradu i ovdašnjem Sportskom savezu jer već 15 godina pomažu u organizaciji turnira u Novom Pazaru.

“Prepoznali su našu dobru nameru. Gde god se pojavimo, dobri smo ambasadori grada. Nadam se da ćemo imati podršku i ove godine, posebno jer će biti najviše takmičara. To su igrači koji nastupaju širom Evrope i sveta. Oni smatraju da je ovo jedan od najboljih turnira u regionu”, zaključio je Jablaničanin.

M. Minić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO