Naslovna Featured Istaknuto Erdoganu prekipelo: Uvedite sankcije banana republici

Erdoganu prekipelo: Uvedite sankcije banana republici

Ovim su nastavljena sporenja vezana za političku kampanju koju Ankara sprovodi među turskim imigrantima u Evropi.

Rojters navodi da je Erdogan, govoreći na mitingu u pokrajini Kodžaeli, u blizini Istanbula, kazao da se Holandija ponaša poput “banana republike” i kritikovao evropske zemlje zbog toga što nisu kritikovale način na koji se Holandija ponela prema turskim ministrima

AP navodi da je turski predsednik to izjavio na mitingu u okviru kampanje za referendum na kojem će građani odlučivati o proširenju njegovih ovlašćenja.

Erdogan je prethodno danas zapretio da će Holandija “platiti cenu” nakon što je proterala tursku ministarku za porodicu Fatmu Betul Sajan Kaju.

“Oni će sigurno platiti cenu i takođe, naučiti šta je diplomatija. Naučićemo ih međunarodnoj diplomatiji”, rekao je Erdogan u Istanbulu.

“Hej Holandijo, ako žrtvujete tursko-holandske odnose zbog izbora u sredu, platićete cenu”, dodao je on.

Erdogan je rekao da je s razlogom optužio holandsku vladu za nacizam i faišizam, rekavši da bi samo takvi režimi zabranili ministrima inostranih poslova da putuju izvan granica svojih zemalja.

“Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali nisam bio u pravu. Nacizam živi na Zapadu”, izjavio je predsednik Turske.

On je zahvalio Francuskoj, koja je dozvolila turskom ministru inostranih poslova Mevlutu Čavušogluu da se obrati pripadnicima turske zajednice u francuskom gradu Mecu.

Exit mobile version