Naslovna Svijet Turska Erdoganova AKP partija zadržala podršku građana i posle razornog zemljotresa

Erdoganova AKP partija zadržala podršku građana i posle razornog zemljotresa

erdoganova-akp-partija-zadrzala-podrsku-gradjana-i-posle-razornog-zemljotresa

ISTANBUL – Vladajuća stranka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Partija pravde i razvoja (AKP), pred prestojeće izbore u maju, u velikoj meri je zadržala podršku građana nakon prošlomesečnog razornog zemljotresa, naveli su danas istraživači javnog mnjenja.

Na osnovu dve ankete koje su urađene ove nedelje, opozicija nije dobila veću podršku, delom zbog toga što nije imenovala svog kandidata samo dva meseca pred izbore, a delom i zbog nedostatka opipljivog plana za obnovu područja razorenih zemljotresom, preneo je Rojters.

“Zemljotres nije doveo do slabljenja vlade onoliko koliko je opozicija očekivala”, izjavio je za britansku agenciju predsednik kompanije za ispitivanje javnog mnjenja Metropol, Ozer Senčar.

Podaci iz anketa njegove kompanije ukazuju da Erdoganov savez sa
Partijom nacionalističkog pokreta (MHP) prednjači, iako je izgubio nekoliko procentnih poena podrške u odnosu na januar.

Erdogan je prvih dana javno priznao probleme, braneći odgovor svoje vlade, brzo je obećao da će obnoviti domove, što će mu verovatno pomoći u održavanju podrške biračkog tela, rekao je Mehmet Ali Kulat, predsednik agencije za istraživanje javnog mnjenja MAK.

U anketama sprovedenim nakon zemljotresa, podrška Erdoganovom savezu sa nacionalističkom partijom iznosi između 40 i 41 odsto, istakao je Kulat.

Još jedno istraživanje koje je sproveo Istanbul ekonomiks riserč između 16. i 20. februara na uzorku od 2.000 ljudi, pokazalo je blago povećanje podrške Erdoganu od 0,1 poena u odnosu na januar.

U anketi, pod nazivom “Izveštaj iz Turske”, 34 odsto ispitanika navodi da su građevinski izvođači najodgovorniji za štetu od zemljotresa, dok je 28 odsto okrivilo vladu.

Ogromna inflacija u Turskoj i rastuće siromaštvo oslabili su Erdoganovu popularnost prošle godine, ali je od tada on uspeo da povrati određenu podršku najavom povećanja minimalne zarade i merama za olakšavanje prevremenog penzionisanja.

“Vlada je uspešno stvorila percepciju da je ona ta koja pomaže u zarastanju rana”, kazao je Nezih Onur Kuru iz istraživačke grupe TEAM.

Čini se da je to pomoglo rejtingu Erdogana, njegov savez sa MHP zadržao je nivo podrške od 44 odsto nakon zemljotresa, prema istraživanju TEAM-a, sprovedenom na uzorku od 1.930 ljudi od 19. do 20. februara.

Exit mobile version