Naslovna Vijesti Svijet Erdogan: Uskoro rešenje za FETO u istočnoj Africi

Erdogan: Uskoro rešenje za FETO u istočnoj Africi

Turkey's President Tayyip Erdogan addresses the audience during a meeting at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, August 2, 2016. Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Naglasio je kako su gradovima koje je posetio vlada siromaštvo i beda, te da afrički kontinent još uvek pati od posledica kolonijalizma

Predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Ankari kako će pitanje terorističke organizacije FETO na području istočne Afrike uskoro biti rešeno.

Erdogan se danas obratio prisutnima na sastanku o urbanizmu i infrastrukturi u glavnom gradu Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja, između ostalog i na svoju ovosedmičnu posetu afričkim zemljama Tanzaniji, Mozambiku i Madagaskaru.

“U narednom periodu ćemo popraviti ruševine koje je FETO tamo prouzrokovao. Tamošnji lideri su mi govorili kako nisu bili svesni FETO-a u toj meri. Međutim, kada su pred njih stavljeni dokumenti i drugi dokazi onda su sami kazali kako će uraditi sve što je potrebno s tim u vezi”, rekao je Erdogan.

Naglasio je kako su gradovima koje je posetio vlada siromaštvo i beda, te da afrički kontinent još uvek pati od posledica kolonijalizma.

“Mi, s jedne strane, dok gradimo vezu između naših gradova i civilizacije, u isto vreme želimo da se i naša braća okoriste od toga. Spremni smo pružiti im svaku vrstu podrške kako ne bi doživeli ono što s čim smo mi bili suočeni poslednjih 70 godina. To sam jasno rekao tokom sastanaka sa predsednicima Tanzanije, Mozambika i Madagaskara”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako je Turska sa svojom Agencijom za izgradnju kolektivnih naselja (TOKI), koja je na području Turske u poslednjih 14 godina izgradila 765 hiljada tambenih objekata, spremna na tom planu pomoći afričkim zemljama.

“Mi se ne bavimo kolonijalizmom, jer toga nema u našoj istoriji. Sa Afrikom, Južnom Amerikom, Srednjom Azijom, Bliskim istokom, Južnom Azijom i sa celim svetom želimo ostvariti takve odnose. Nažalost, u područja koja smo ranije zapostavili otišli su pripadnici izdajničke terorističke organzicije FETO. A, mi smo prvi trebali otići tamo. Mi smo trebali postaviti temelje i napraviti mostove. Možda smo malo zakasnili, ali ništa nije gotovo. Tamo je mnogo srca koja treba osvojiti, mnogo odnosa za izgraditi i mnogo posla za uraditi”, poručio je Erdogan.

Prisutnima se obratio je i premijer Turske Binali Yildirim.

On je kazao da će na jugoistoku zemlje za godinu dana biti završena gradnja 35 hiljada stambenih jedinica porodicama čiji su domovi uništeni ili oštećeni u napadima terorističke organizacije PKK.

“Gradnja 35 hiljada stambenih jedinica na jugoistoku naše zemlje za čije je rušenje odgovorna podla separatistička organizacija, nastavlja se pojačanom dinamikom i izgrađeni objekti će biti na usluzi našim građanima tokom godine”, rekao je Yildirim.

Exit mobile version