Erdogan u posjeti Azerbejdžanu: Cilj trgovinska razmjena od 15 milijardi dolara

Baku -Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravi u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu, gdje se sastao sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhanom Alijevom, a tom prilikom je održan i sastanak proširenih delegacija dvije zemlje, prenosi AA.

Nakon sastanaka održana je i zajednička konferencija za novinare na kojoj je Erdogan istakao da je sastanak sa azerbejdžanskim zvaničnicima bio prilika da se detaljno razgovara o bilateralnim odnosima u svim sektorima.
Naglasivši da je glavna tema razogora bilo pitanje Gornjeg Karabaha, Erdogan je kazao da je to pitanje o kojem je detaljno razgovarano i dogovorene smjernice zajedničkog nastupanja.
Druga važna tema razgovora su bila energetska pitanja i projekat izgradnje gasovoda preko Turske ka Evropi (TANAP), a Erdogan je istakao važnost tog projekta za Azerbejdžan i regiju.
Turski predsjednik je tom prilikom kazao da će kamen temeljac za početak izgradnje tog gasovoda biti položen 20. septembra u Bakuu.
“Zaista mi je zadovoljstvo vidjeti napredak Azerbejdžana u proteklih 11 godina. Vjerujem da je jačanje naše braće značajno za svjetlije poglede na budućnost”, zaključio je Erdogan.
Ističući da je jedan od ciljeva dvije zemlje da se poveća i trgovinska razmjena na 15 milijardi dolara, turski predsjednik Erdogan je kazao da su obje strane veoma odlučne da to i ostvare.
Pomenuvši da će nakon posjete Bakuu putovati na Samit NATO-a u Walesu, Erdogan je kazao da će na tom Samitu zahtjevati od drugih zemalja da se obećanja data Azerbejdžanu i provedu u djela.
“Od svih ćemo tražiti da ispune obećanja data Azerbejdžanu. To je pravo i to se mora uraditi. Pokazat ćemo veliku odlučnost o tom pitanju”, kazao je Erdogan.
Azerbejdžanski predsjednik je kazao da je još jedanput osvjedočena duboka bilateralna saradnja i prijateljstvo dvije zemlje, kao i njihovo međusobno podržavanje na globalnom planu.
“Zahvalni smo Turskoj što podržava naš pravedni stav u problemu Azerbejdžana i Armenije. To je za nas veoma važno. Turska je uvijek bila uz nas. Izbijanje sukoba između Azerbejdžana i Armenije je najveća prijetnja sigurnosti u regiji. Trenutno je pod okupacijom 20 posto naše teritorije. Imamo više od milion raseljenih. Vijeće sigurnosti UN-a je o tome donijelo četiri rezolucije, ali Armenija ih ne poštuje i nastavlja sa čišćenjem teritorije. Problem će biti riješen u okvirima međunarodnih pravnih normi”, kazao je Alijev.
Nakon konferencije za novinare, u azerbejdžanskom Predsjedništvu je organiziran i svečani ručak za tursku delegaciju.
Turski predsjednik Erdogan je nakon pobjede na predsjedničkim izborima 10. augusta na tu funkciju stupio 28. augusta, a poslije posjete Turskoj Republici Sjeverni Kipar, ovo mu je druga zvanična posjeta u inostranstvu u proteklim danima mandata.
(Anadolu Agency)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO