Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako će turske oružane snage u narednih nekoliko dana započeti operaciju protiv terorista na istočnoj obali Eufrata na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rekli smo i danas ponavljam da ćemo u narednih nekoliko dana početi operaciju za oslobađanje istočne obale Eufrata od separatističke terorističke organizacije“, kazao je Erdogan na Samitu turske odbrambene industrije u Ankari.

Riječ je o regiji koja je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK koja uživa podršku Sjedinjenih Američkih država (SAD), a Erdogan je danas kazao da je jasno da cilj američkih osmatračnica i radara u toj regiji nije da štiti nekog od terorista, već da štiti teroriste od Turske.

On je također kazao kako je SAD obećao da će oduzeti svo oružje koje je dao teroristima YPG/PKK-a po okončanju prijetnje terorista ISIS-a. Dodao je i to da je obećano da će biti uklonjeni iz Manbija, te je poručio da će ih Turska ukloniti.

“Cilj naše operacije istočno od Eufrata nikako nisu američki vojnici, već teroristi koji tamo djeluju“, poručio je Erdogan.

Turska je u dvije prethodne operacije “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“ oslobodila šire područje koje su na sjeveru i sjeverozapadu Sirije pod okupacijom držali teroristi YPG/PKK-a.

Turski predsjednik Erdogan kazao je kako ta zemlja, uprkos svemu, Ameriku vidi kao strateškog saveznika s kojim će i u budućnosti moći zajedno koračati, pod uvjetom ako se nađe ispravan put.

“Ne bismo trebali dozvoliti da duboke razlike u politici o Siriji, na koje gledamo kao na krucijalno važno pitanje, budu prepreka za našu veliku saradnju u budućnosti“, kazao je Erdogan.

U obraćanju učesnicima Samita u Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bestepe Erdogan je izjavio kako Turska trenutno provodi ukupno 650 projekata odbrambene industrije ukupne vrijednosti od 60 milijardi dolara.

“Iskoracima koje smo napravili u proteklih 16 godina smo ostvarili veliki progres i podigli državu na znatno viši nivo“, kazao je Erdogan na Samitu turske odbrambene industrije u Ankari.

On je izdao naredbu rukovodstvu svih turskih odbrambenih institucija da bez prijeke potrebe ne uvoze nikakve strane proizvode.

“Turska može razviti i zadovoljiti sve strateške potrebe odbrambene industrije i nećemo stati dok to ne postignemo. Kasirga, Bora, Som i slične rakete ulaze u fazu serijske proizvodnje, a radimo na novim modelima. Cilj nam je proizvodnja dalekometnijih projektila. Napravit ćemo i veliki iskorak kada je riječ o dalekometnim raketama. Završena su testiranja u okviru tog projekta koji će Tursku uvesti u višu ligu“, poručio je Erdogan.

Erdogan je danas otkrio da će novi turski vojni helikopter opće namjene nositi ime “Gokbey“.

“Ukoliko imate samo novac od prirodnih resursa i trgovine, a ne uspijete ostvariti određeni nivo razvijenosti obrambene industrije, taj novac vam ne može biti garancija za slobodu“, poručio je Erdogan.

Turska industrija za avijaciju i svemir (TUSAS) predstavila je danas turski vojni helikopter T615 koji je dobio i novo ime “Gokbey“.

Riječ je o helikopteru koji je 6. septembra uspješno izveo prve letove. Novi helikopter proizveden je vlastitim kapacitetima TUSAS-a i uz podršku turskog Ministarstva odbrane

Tokom uspješnog testnog leta, piloti su izveli i manevre koji taj helikopter svrstavaju u red prestižnih letjelica te vrste u međunarodnim okvirima.

To je višenamjenski helikopter, koji se može koristiti u vojne i civilne svrhe. Spada u red najboljih na tržištu, posebno zato što ima sposobnost brzih i efikasnih polijetanja, manevara spuštanja na visokim nadmorskim visinama i temperaturama, bez obzira na vremenske uvjete i zahtjevnost konfiguracije terena.

U narednoj fazi novoproizvedeni helikopter treba proći procedure certifikacije i kvalifikacije, a predviđeno je da se najkasnije za dvije godine nađe u upotrebi.

TUSAS je ranije stavio svoj potpis na velike projekte poput bespilotne letjelice ANKA i helikoptera ATAK.

Radio je i niz projekata za vodeće svjetske kompanije u avioindustriji, kao što su Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier i Leonardo.