Naslovna Svijet Turska Erdogan: U budućnosti će se voditi borba za vodu i hranu

Erdogan: U budućnosti će se voditi borba za vodu i hranu

erdogan:-u-buducnosti-ce-se-voditi-borba-za-vodu-i-hranu

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će se zbog klimatskih promena, suša, porasta stanovništva i urbanizacije, u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa i hrane.

On je na ceremoniji puštanja u rad brane i hidroelektrane Ilisu rekao da će njen kapacitet skladištenja vode oko 11 milijardi kubnih metara, snage od 1.200 megavata, Turskoj godišnje osigurati finansijsku korist od tri milijarde lira.

“Voda znači život u našoj civilizaciji. Energija je još jedan nezamenjiv izvor života danas. Stoga je ovo projekat koji našoj zemlji pruža veoma važne prilike i mogućnosti”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Uprkos povećanju broja stanovnika sa tri na osam milijardi u poslednjih 60 godina, količina padavina na zemlju koju imamo nije se promenila, rekao je on i dodao da su katastrofe povezane sa klimatskim promenama, poput suša, poplava i šumskih požara sve češće.

“Zaštita vodnih resursa pre nego što dostignu granicu potrošnje, njihovo efikasno korišćenje i ispravno upravljanje postalo je obaveza, a ne izbor”, dodao je Erdogan.

Smatra da će se u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa.

“Evidentno je da će se u narednom periodu voditi borba za vodne resurse i proizvodnju hrane, na sličan način kako se to u prošlosti radilo za naftu”, kazao je Erdogan.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version