Erdogan: Turski narod je 15. jula čistom savješću položio historijski ispit

Ankara – Erdogan je danas u predsjedničkoj palati u Ankari primio delegaciju Unije komora Turske (TBB), na čelu sa predsjednikom TBB-a Metinom Feyziogluom. Erdogan se tom prilikom osvrnuo na pokušaj državnog udara, koji je 15. jula izvela teroristička organizacija FETO.

 

Predsjednik Erdogan rekao je kako je u noći pokušaja državnog udara 15. jula, kompletan turski narod bez ikakvih podjela, svoja tijela stavio naspram metaka, tenkova i bombi. Dodao je također kako je narod čistom savješću položio historijski ispit.

 

“Muškarci i žene, od 15. do 75 godina. Mislim da takvog primjera nije bilo nigdje u svijetu. U noći 15. jula turski narod, bez obzira na svoje porijeklo ili političko opredjeljene, svih 79 miliona stanovnika je sa čistom savješću položilo jedan historijski ispit. Niko nema pravo bacati sjenu na ovu sliku iz koje proizlazi ponos”, poručio je Erdogan.

 

Istakao je da koliko god su pučisti pokazali svoju nečovječnost, nemoralnost i zločinstvo, turski narod je naspram toga pokazao plemenit, hrabar i odlučan stav.

 

“Koliko god su pučisti pokazali svoju nečovječnost, nemoralnost i zločinstvo, naš narod je pokazao krajnje plemenit, hrabar i odlučan stav. Ovom narodu je moguće samo iskazati poštovanje, narod koji treba poljubiti u čelo”, rekao je turski predsjenik Erdogan. 

 

Na kraju se osvrnuo i na reakcije evropskih zemalja na dešavanja u Turskoj.

 

“Ne pokušaj državnog udara, nego neka u nekoj od evropskih zemalja dođe do terorističkih napada PKK i ISIS, kao što je to slučaj bio kod nas, oni će donijeti i smrtnu kaznu, a proglasit će i dugoročno vanredno stanje”, istakao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO