ERDOGAN: TURSKE VOJNE SNAGE OSLOBODILE 400 kvadratnih kilometara Sirijske zemlje!

Turski prodor u Siriju odvija se uspješno i već je rezultirao u oslobađanju velikih dijelova zemlje od militanata IDIL-a i kurdskih snaga, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. 
“Niko ne može očekivati da dopustimo koridor terora na našoj južnoj granici”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Reuters. 
Erdoğan je dodao da je već dugo vremena tražio osnivanje takozvane “slobodne zone” u Siriji, što su velike svjetske sile ignorisale ili odbijale. 
Turske snage ušle su u Siriju 24. augusta kako bi napale pozicije IDIL-a na granici. Kako su snage IDIL-a nestajale, sukobili su se sa kurdskim snagama, koje su dio Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju Sjedinjene američke države. 
Turski lider insistira na tome da kurdske snage predstavljaju istu opasnost za tursku nacionalnu sigurnost kao i IDIL, javlja RT. 
Međutim, Washington i Moskva su pozvali Tursku da se uzdrži od napada na opoziciju i etničke grupe, savjetujući Ankaru da svoje operacije koordinira sa službenim Damaskom. 
Vlada u Damasku je osudila turski prodor kao napad na sirijski soverenitet. U pratnji turskoj vojsci je i oko 1500 militanata takozvane Slobodne sirijske armije, koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada, javlja RT.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO