Naslovna Vijesti Svijet Erdogan: Turska je štit Evrope i sveta od terorizma

Erdogan: Turska je štit Evrope i sveta od terorizma

Predsednik Erdogan obratio se na završnoj sesiji 62. Zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koja se održava u Istanbulu, a tom prilikom je kazao da je taj skup važan sa aspekta jačanja međunarodne saradnje na izgradnji globalnog mira i spokoja

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Turska svojevrsni štit od terorizma i kako bi padom tog štita teroristi preplavili poput bujice Evropu i ostatak sveta.

Predsednik Erdogan obratio se na završnoj sesiji 62. Zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koja se održava u Istanbulu, a tom prilikom je kazao da je taj skup važan sa aspekta jačanja međunarodne saradnje na izgradnji globalnog mira i spokoja.

On je kazao da je održavanje redovnog zasedanja NATO-a u Istanbulu samo po sebi jaka poruka.

Ističući kako se svet danas suočava sa novim izazovima i pretnjama, Erdogan je kazao da su terorizam i klimatske promene trenutno najveće pretnje čovečanstvu.

“Netrpeljivost prema strancima i u konačnici mržnja prema islamu je problem koji prelazi državne granice. U svetu u kojem danas živimo niko od nas nema privilegiju da kaže da je siguran od dima i vatre ukoliko izbije neki požar. Pre ili kasnije će taj dim i plamen doći i do nas. Neophodno je da se i postojeće strukture i organizacije revidiraju u skladu sa činjenicama da se pretnje globaliziraju i dolazi do promena ravnoteže sila. Moramo na opsežnijim platformama raditi kako bismo otklonili te pretnje i šanse pretvarali u konkretnu korist“, kazao je Erdogan.

Naglasivši kako NATO nije samo organizacija za odbranu, Erdogan je kazao da se ne sme zaboraviti da NATO nije nastao samo kao organizacija za odbranu od zajedničkih pretnji, već da je reč o sigurnosnoj platformi koja okuplja zemlje predane razvoju demokratskih načela i ideala.

“Činjenica koja dodatno daje važnost ovom zasedanju NATO-a je i to što se održava u zemlji koja je svoju predanost odbrani i razvoju demokracije celom svetu dokazala 15. jula. Borba protiv izdajnika i terorista te noći bila je neviđena borba za demokratiju u istoriji i pobeda je izvojevana“, kazao je Erdogan.

Erdogan je takođe kazao kako je vanredno stanje u Turskoj uvedeno u skladu sa zakonskim i ustavnim okvirima i s ciljem brisanja tragova pokušaja vojnog udara i neutralizacije terorističkih organizacija.

“To stanje i procesi istraga su pokrenuti za odbranu demokratije i vladavine prava i provode se u skladu sa temeljnim pravima i slobodama. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujem svim prijateljima koji su nam uputili poruke podrške i solidarnosti tog 15. jula. Te noći je Turska i sa nama celi svet vidio novo lice terorizma, ali smo i svedočili drugačijoj vrsti borbe protiv terorizma“, kazao je Erdogan.

Prvi čovek Turske je u obraćanju učesnicima zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a kazao da Turska očekuje podršku u borbi protiv terorizma i dodao da očekuje pomoć u borbi protiv terorista ISIS-a, PKK-a, kao i terorističkih struktura FETO-a širom sveta.

“Želimo da u svojim zemljama sprečite slobodno delovanje pripadnika terorističkih organizacija. Mi nikako ne možemo da shvatimo kako to da je Evropska unija proglasila PKK terorističkom organizacijom, a da se u nekim njenim članicama teroristi slobodno kreću i po hodnicima zgrada parlamenata slobodno ističu postere vođa te organizacije. S tim u vezi svi naši prijatelji treba da poduzmu neophodne mere. Ne preduzmu li se te mere, to će se i njima jednog dana obiti o glavu poput bumeranga“, rekao je Erdogan.

On je rekao da je Turskoj potrebna snažnija pomoć u borbi protiv terorizma, i dodao da je upravo Turska svojevrsni štit Evrope i ostatka sveta od terorizma.

“Ako bismo mi bili neuspešni u toj borbi, ako bi se slomio taj štit teroristi bi poput bujice preplavili svet. Zbog toga, umesto da ga slabimo, trebali bismo jačati taj štit”, rekao je Erdogan.

Ukazujući na humanitarnu krizu i rat u Siriji, Erdogan je kazao kako Turska uvek vrednuje čoveka i kako jeste i mora svoje granice držati otvorenim za sve ljude koji beže od bombi i smrti.

Erdogan je dodao da je doista bolno to što je Turska ostavljena sama u preuzimanju tereta humanitarne krize i da je to stvarno loš primer za budućnost sveta.

“Ne postoji niti jedna zemlja u svetu koja je toliko dala i ostvarila u borbi protiv terorista ISIS-a. Mi smo se na našoj granici suočili sa velikim pretnjama terorista ISIS-a, PYD-a i YPG-a. Ako je turska vojska sa opozicionom Oslobodilačkom vojskom Sirije i ušla na tlo Sirije to je učinila kako bi neutralizirala te pretnje. Moram vam ovde otkriti jednu istinu. Neka se neki ne uvrede. Prijatelj govori istinu i kad ona boli. Znate li da smo kod terorističkih grupa u Iraku i Siriji našli oružje koje proizvode naši prijatelji. Posedujemo sve dokaze, čak i serijske brojeve. Kada to kažemo našim prijateljima oni ne preduzimaju ništa, već kažu da je to neko staro oružje ili da ne priznaju PYD i YPG kao terorističke organizacije jer se bore protiv ISIS-a. Pa kad je tako, nemojte ni Al Nusru smatrati teroristima jer se i oni bore protiv ISIS-a. Pa zar možemo za teroristu reći da je dobar ako se bori protiv nekog drugog teroriste. To sada vidimo u Iraku i Siriji“, kazao je Erdogan.

Turski predsednik Erdogan kazao je da svet prolazi kroz teško razdoblje velikih problema i izazova, ali da smatra da to nisu nerešivi problemi. Dodao je da je neophodna jača i iskrenija saradnja na rešavanju globalnih problema.

“Ustrajno ponavljam, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija moramo prilagoditi aktuelnoj zbilji i učiniti ga reprezentativnim telom. U svakoj prilici ponavljam da je svet znatno veći od pet velikih sila i to ću uvek tvrditi. Nemoguće je danas svet voditi na bazi poteza koji su doneseni nakon Drugog svetskog rata. Mi ne smemo sudbinu sveta prepustiti volji jedne zemlje“, zaključio je Erdogan.

Exit mobile version