Erdogan: Turska ima još dokaza o ubistvu Khashoggija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Ankara ima još dokumenata i informacija o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, koje će otkriti “kada bude pravo vrijeme”.

U govoru u Parlamentu, Erdogan je pozvao Rijad da otkrije ko je dao naredbu da se ubije novinar. Također je najavio da će glavni saudijski tužilac posjetiti Istanbul u nedjelju kako bi se sastao sa turskim kolegama u sklopu istrage o ubistvu Khashoggija.

Erdogan je dodao da bi Khashoggijev ubica vjerovatno trebao biti među 18 muškaraca uhapšenih u Rijadu.

“Nema drugog objašnjenja, počinilac je među ovih 18 ljudi, a ako nije, onda će se morati objasniti ko je lokalni saradnik”, rekao je.

Khashoggijev sin stigao u SAD

Sin ubijenog novinara Jamala Khashoggija stigao je u SAD, nakon što je Saudijska Arabija ukinula zabranu putovanja Salahu Khashoggiju.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da SAD pozdravlja odluku Rijada da dozvoli saudijskom i američkom državljaninu da napusti zemlju.

Američki državni sekretar Mike Pompeo razgovarao je o Salahovom statusu tokom njegove nedavne posjete Kraljevstvu, kazao je glasnogovornik Robert Palladino novinarama.

Dodao je da je Pompeo “jasno rekao saudijskom vodstvu da želi da se Salah vrati u SAD, i zadovoljni smo što sada to može uraditi”.

Sastanak Trumpa i Haspel

Destinacija Salaha Khaspoggija i njegove porodice se ne zna, ali njegov otac je živio na području Washingtona.

Saudijsko vodstvo izazvalo je brojne kritike ove sedmice zbog fotografiranja susreta Salaha Khashoggija i princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji je optužen da je naredio ubistvo novinara.

Predsjednik Donald Trump primio je izvještaj direktorice Centralne obavještajne agencije Gine Haspel o istrazi ubistva saudijskoga novinara, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

“Upoznala ga je s onim što su Turci otkrili”, rekla je.

Američki i turski mediji objavili su da je Haspel preslušala audiosnimak ubistva novinara koji je u posjedu turskih vlasti.

Reporter Al Jazeere Mike Hanna, koji izvještava iz Washingtona, javlja da je sastanak Trumpa i Haspel bio ključan, jer je američki predsjednik rekao da želi dokaze prije nego što donese odluku kako odgovoriti Saudijskoj Arabiji.

‘Šutnja je malo čudna’

Dodao je da je Pompeo također bio na tom sastnaku, ali da nije bilo drugih detalja o susretu.

“Šutnja je malo čudna, s obzirom da je predsjednik Trump proteklih dana stalno govorio da je ovo ključni sastanak što se tiče dobijanja informacija, da bi se utvrdilo kako će se ponašati sljedećih dana”, javlja Hanna.

Saudijski kralj Salman razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bi ih upoznao s detaljima istrage o ubistvu saudijskog novinara, javila je zvanična saudijska novinska agencija.

Kako je navela, kralj je uvjerio Putina da je saudijska vlada odlučna da privede pravdi odgovorne za ubistvo i osigura da oni “dobiju svoju kaznu”, prenio je Reuters.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je insistirala više od dvije sedmice da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči, a u četvrtak su saudijski tužioci okarakterizirali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

‘Elementi vansudskog pogubljenja’

Njemačka kancelarka osudila je najoštrijim riječima ubistvo saudijskog novinara u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem.

Iz kabineta Merkel je saopćeno da je ona “jasno stavila do znanja da se mora raščistiti tačan tok događaja”, prenio je Reuters.

“Kancelarka je pozvala Saudijsku Arabiju da osigura brzu, transparentnu i vjerodostojnu istragu. Ona je naglasila da svi odgovorni moraju biti privedeni pravdi”, dodaje se u saopćenju.

Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za vansudske i arbitrarne egzekucije, rekla je za Al Jazeeru da ubistvo Khashoggija ima elemente vansudskog pogubljenja.

“Ono što znamo dovoljno je da veoma čvrsto ukaže na to to da je Khashoggi bio žrtva vansudskog pogubljenja i da je saudijska vlada umiješana na neki način”, kazala je Callamard.

Pozvala je na međunarodnu istragu o ubistvu na zasjedanju UN-a u New Yorku.

Moguća i međunarodna istraga

Faisal Fahad, saudijski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je da je Callamard prekoračila svoje ovlasti ovakvim komentarima.

“Molimo Vas da nam ne dajete svoja lična mišljenja na zvaničnim sastancima”, kazao je.

Al Jazeerin urednik James Bays izvještava iz UN-a da nije jasno da li će biti pokrenuta međunarodna istraga.

“Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kaže da će oformiti panel za istragu ako dobije odobrenje jednog od najvažnijih tijela UN-a, Vijeća sigurnosti, Generalne skupštine, ili Vijeća za ljudska prava, ili od jedne zemlje koje se tiče slučaj”, javio je Bays.

Izvor: Al Jazeera i agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO