Erdogan: Turska će se boriti protiv onih koji muslimane predstavljaju kao teroriste

Ankara – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poručio da će se Turska svojim vrijednostima boriti protiv svih onih koji pokušavaju muslimane predstaviti kao teroriste, a islamski svijet kao izvor terorizma, ubijanja i sukoba.

U obraćanju pristnima na ceremoniji dodjela međunarodnih priznanja Fondacije Diyanet, turski predsjednik Erdogan je istakao da će Turska uvijek bit na strani potlačenih i ugroženih te da će uvijek biti na strani pravde, bez obzira na to što neki drugi pokušavaju da zloupotrijebe i okoriste se patnjama miliona ugroženih u svijetu.

Dodao je da je to njena historijska, vjerska i civilizacijska zadaća i da je u teškim vremenima zavade i sukoba u svijetu Turskoj ponovo pripala velika obaveza borbe za promociju dobra i pravednoga.

“Mi smo otvorili svoje granice ugroženim ljudima iz Sirije i Iraka i otvorili smo ih zato što smo pripadnici te civilizacije dobra. Nikada nismo pitali koliko će tih ljudi doći, a pogledajte šta Zapad radi. Prvo su govorili primit ćemo 300, pa 500 ljudi, a onda su stavili bodljikave žice na granice. Sada kažu da neće prihvatiti izbjeglice i od Turske traže precizne brojke, pa o kakvim brojkama govorite? Trenutno ovdje imamo zbrinuto tri miliona ljudi, a i dalje ćemo voditi politiku otvorenih vrata za sve ljude koji bježe pred bombama, bez obzira na cijenu, jer smo mi djeca civilizacije dobra i to nam je zadaća. Nikada nećemo dozvoliti uspjeh onima koji žele sve muslimane predstaviti kao teroriste”, kazao je Erdogan.

On je dalje kazao da u civilizaciji dobra nema mjesta za teroriste i organizacije poput IDIL-a, Boko Harama, PKK-a, PYD-a, YPG-a, niti Ku Klix Klana.

“Ako kažemo da se islamski svijet danas grči u međumeshepskim zavjerama, političkim podjelama i socijalnim nejednakostima, onda prvo moramo biti samokritični i preispitati svoja djela. Moramo se obavezati na zadaću koju nam je naša civilizacija dodijelila. Svaki izgubljeni tren ćemo gledati kako napreduje zlo nad dobrim i zlikovci nad ugnjetenima”, zaključio je Erdogan.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO