Erdogan: Sirija je odgovorna za napade Islamske države u Iraku

Ankara – Potezi režima sirijskog predsjednika Bešara el Assada bili su temelj za uzdizanje militantnih grupa poput Islamske države, smatra turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Izvori (napada Islamske države u Iraku) su Sirija i el-Kaida. Nažalost, okrutni je Assad zaslužan za napredovanje takvih militantnih grupa, naročito u Siriji,” kazao je Erdogan u gostovanju na televizijskom kanala Al Jazeera Turk.

U njegovom prvom intervjuu nakon izbora za 12. predsjednika Republike Turske, Erdogan je izjavio da će u zemljama gdje ne postoje stabilne vlade veoma lahko iznjedriti terorističke grupe, a jedan od primjera je Islamska država, ranije poznata kao ISIL, koja je nastala iz el-Kaide.

“Islamska država je započela u Siriji, a potom se preselila u Irak. Naša je želja da nova iračka vlada eliminiše haos koji podupire grupe poput ovih,” rekao je Erdogan.

Irački premijer Nuri el-Maliki je 14. avgusta odstupio sa vlasti, kako bi omogućio Hajderu el-Abadiju, kojega je tri dana prije za mandatara imenovao predsjednik Fuad Masum, da formira novi irački kabinet.

SAD, Tuska i Iran su pozdravili imenovanje bivšeg potpredsjednika parlamenta za mandatara vlade nacionalnog jedinstva, koja mora biti formirana u roku od mjesec dana. Istu podršku su izrazile i iračke kurdske, sunitske i ši'itske grupe.

“Želimo da sav irački narod bude kao jedno. Molim se da se Irak još jednom izdigne, u jedinstvu,” kazao je Erdogan i dodao da se Turska nada da će nova vlada nacionalnog konsenzusa biti formirana u što kraćem vremenu, jer bi podijeljen Irak predstavljao veliku opasnost, a sukobi u zemlji nastavili do u nedogled.

“Podržavamo teritorijalni integritet Iraka. Sve što veće jedinstvo vlada u zemlji, to je i ona sama moćnija.”

Koalicija naoružanih grupacija pod vodstvom Islamske države preuzela je kontrolu nad većim dijelom iračkih sunitskih provincija u junu, te je proglasila islamski halifat.

Iračka vojska je pokušala da vrati teritorije na zapadu zemlje, dok na sjevernom dijelu zemlje i dalje traju borbe Islamske države sa Pešmergama – vojnim krilom kurdske administracije.

(AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO