Erdogan: Sirija, Irak, Sjeverna Afrika, Balkan su u sred naših srca

ANKARA – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da “o Turskoj ne možete čuti lošu riječ bilo da odete u Siriju, Irak, Sjevernu Afriku ili Balkan i pitate tamošnje ljude o turskom narodu i državi”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nećete čuti izraze poput kolonijalizacije, zuluma, tlačenja, nepravde, masakra. Umjesto toga, čut ćete samo riječi hvale“, kazao je Erdogan tokom obraćanja na skupu koji je organiziran u Bastepe kongresnom centru povodom obilježavanja 78. Godišnjice smrti osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Kemala Ataturka.

Povodom obilježavanja godišnjice smrti osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka širom Turske danas se održavaju prigodni skupovi i manifestacije, a na skupu u kongresnom centru Bastepe prisustvovali su, pored predsjednika Erdogana, i premijer te zemlje Binali Yildirim, predsjednik Ustavnog suda Zuhtu Arslan, načelnik Generalštaba Hulusi Akar, te brojni drugi zvaničnici i predstavnici kulturnog i javnog života.

Erdogan je obraćanje počeo odavanjem počasti komadantu turskih snaga u oslobodilačkom ratu i prvom predsjedniku Republike Ataturku.

On je tom prilikom odao i počast svim šehidima i učesnicima hrabrog narodnog ustanka protiv pokušaja vojnog udara koji je teroristička organizacija FETO izvela 15. jula.

Naglasivši da nema nikakve razlike između borbe koju je turski narod vodio u oslobodilačkom ratu i na Canakkalama sa borbom protiv izdajnika i pučista julskoj pokušaja vojnog udara, Erdogan je kazao da višestoljetnu borbu turskog naroda za slobodu ne mogu ugroziti ni kritičari koji danas osporavaju tursku politiku o pitanju Iraka, Sirije, Evropske unije ili generalno Zapada.

“Turska nema aspiracije na bilo čiju teritoriju. Prije svega, u našoj historiji ne možete naći sramotne mrlje kolonijalizacije. U našoj civilizaciji smo svi braća koja zajedno žive, dijele zrak i hljeb, bez obzira na porijeklo i religiju. Ugrožavanje tuđih prava nije u habitusu našeg naroda koji je sve svoje države gradio na ranije istaknutom civilizacijskom shvatanju. Naši preci su sijali prosperitet i pravdu svugdje gdje su stizali“, poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao da ljudi koji dijele historijsko i kulturno naslijeđe sa Turskom i dalje gaje velika očekivanja od Turske, a u tom kontekstu je naveo primjere jedne anegdote predstavnika Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u jednom udaljenom planinskom selu u Makedoniji.

“Vidjevši vozilo sa turskom zastavom u selu, jedan vremešni dedo je prišao i, uperivši štapom u zastavu pitao predstavnika TIKA-e gdje ste vi do sad. Naš zvaničnik se iznenadio i pokušavao da shvati da možda nije zakasnio na dogovoreni program. U tom trenutku dedo je nastavio i kazao da nastave svoj put i rad, dodavši da to čeka već sto godina. Prošlo je stoljeće od kako smo otišli sa tih prostora, ali nikada nije prestalo čekanje i nada tih ljudi“, kazao je Erdogan.

Ističući da je Turska na tim prostorima nekada bila prisutna kao država, Erdogan je kazao da je Turska i danas na Balkanu prisutna humanitarnim organizacijama, obrazovnim, zdravstvenim, razvojnim i drugim projektima.

“Znate da često kažem da je svijet veći od pet velikih sila u Vijeću sigurnosti. I Turska je veća sama od sebe, to tako treba da znamo. Mi ne možemo biti ograničeni samo na ovih 780.000 kilometara kvadratnih jer su za nas fizičke granice i granice srca posve drugačiji pojmovi. Mosul, Kirkuk, Halep, Homs, Misrata, Skoplje, Krim i svi drugi takvi gradovi su van naših fizičkih granica države, ali su unutar naših granica u srcu, nalaze se u sred srca“, kazao je Erdogan.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO