Naslovna Vijesti Erdogan sa vjerskim liderima: Dok šuti cijeli svijet, dok šuti Zapad, šuti...

Erdogan sa vjerskim liderima: Dok šuti cijeli svijet, dok šuti Zapad, šuti i islamski svijet – foto

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael da pokušava izvesti “sistematski genocid” Palestinaca u Pojasu Gaze.Erdogan je, na skupu pod nazivom “Inicijativa islamskih učenjaka za mir, umjerenost i zdrav razum” koji se održava u Istanbulu, a na kome je bio prisutan i reis Kavazović izjavio kako islamski svijet nijemo posmatra na napade izraelske vojske na Pojas Gaze

“Svakog ramazana smo svjedoci sistemskog genocida. Zapadni svijet šuti, a isto tako i islamski”, kazao je Erdogan na sastanku islamskih učenjaka u Istanbulu povodom ramazana, mjeseca posta, navodi agencija AFP.

Najlakše je optuživati cijeli svijet. Dok šuti cijeli svijet, dok šuti Zapad, šuti i islamski svijet“, rekao je turski premijer, prenosi Anadolija.

Naglasio je kako muslimani moraju mnogo više suosjećati i pomoći u izgradnji mira i saradnje u svijetu.

Muslimani su braća. Činimo sve kako bi među braćom i prijateljima vladao mir, kao što smo to radili i prije u historiji. Ipak, trenutno krvare mnoga mjesta na Bliskom istoku i teče muslimanska krv”, rekao je Erdogan.

On smatra da nekim islamskim zemljama ne smeta mnogo što izraelska vojska svakodnevno ubija Palestince u Gazi.

“Nekim islamskim zemljama ne smeta to što se dešava u Palestini. Da im smeta oni bi nešto uradili o tom pitanju. Sukobi u Palestini nisu sukobi između šiita i sunita i zato ne privlače pažnju islamskog svijeta. To je bolno i zabrinjavajuće za sve nas. U Palestini je na izdisaju čovječanstvo, ponos ljudskog roda. U Palestini polako umiru muslimanska moć i čast“, kazao je turski premijer.

Exit mobile version