Srijeda, 5 Oktobra, 2022
NaslovnaVijestiErdogan: Protesti su održani uz podršku domaćih i stranih ekstremista!

Erdogan: Protesti su održani uz podršku domaćih i stranih ekstremista!

erdogan-protesti-su-odrzani-uz-podrsku-domacih-i-stranih-ekstremista

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Ankari da su posljednje proteste u Turskoj, koji su počeli u centru Istanbula i proširili se u još neke turske gradove, organizirale ”domaće i strane veze”.

“Ostavljajući po strani one koji su učestvovali u demonstracijama s dobrim namjerama, koji su se okupili putem socijalnih mreža, u sve to su, također, bili umiješani i ekstremisti”, kazao je Erdogan u obraćanju medijima prije odlaska u dvodnevnu zvaničnu posjetu Maroku, Alžiru i Tunisu.

Pojasnio je da se radi o organiziranoj akciji koja je napravljena u saradnji sa domaćim i stranim vezama.

On je dodao kako su u pravu oni koji govore da se u Turskoj dešava “Tursko proljeće”.

“Mi već živimo ‘Tursko proljeće’, ali neki ljudi pokušavaju da to preokrenu u zimu. Oni neće uspjeti”, poručio je turski premijer, dodavši da je ”tursko proljeće u toku, ali ima drugačiju prirodu u odnosu na Arapsko proljeće”.

Erdogan je odbacio navode da je policija koristila neprimjerenu silu tokom demonstracija, rekavši kako je broj povrijeđenih policajaca pokazatelj da nije bilo korištenja prekomjerne sile.

“Stotinu i šezdeset policijskih oficira je povrijeđeno. Oko 60 civila i napadača je, također, povrijeđeno. Da li je iz tog razloga policija pretrpjela toliko povreda? To je zbog toga što su djelovali u granicama umjerenosti”, poručio je turski premijer Erdogan.

 

Predsjednik Gul poručio da su dobronamjerne poruke demonstranata prihvaćene

predsjednik-gul-porucio-da-su-dobronamjerne-poruke-demonstranata-prihvacene

Predsjednik Turske Abdullah Gul, poručio je danas u svom obraćanju u vezi sa protestima u više gradova u zemlji da su sve dobronamjerne poruke demonstranata primljene i prihvaćene, te da će na njih biti odgovoreno.

Predsjednik Gul je, nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora privredne komore Izmira Ekremom Demirtasom, održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja u vezi sa protestima u zemlji započetim zbog rekonstrukcijskih zahvata u parku Gezi, a koji su se kasnije proširili na više gradova u zemlji.

Naglasivši da je Turska demokratska zemlja on je rekao da društvo u cjelini vjeruje u vladavinu prava.

“Turska je zemlja koja vjeruje u vladavinu prava. Zemlja u kojoj se na sudske odluke može uložiti žalba preko viših sudova i zemlja u kojoj su putevi žalbe otvoreni. Dakle, sva ova pravila su u okviru standarda zapadnih demokratija. Prije svega želim da se to zna”, rekao je Gül.

On je, napominjući da je mišljenje, ideja i vjerovanje bilo kojeg građanina Turske vrijedno svakog poštovanja, rekao da “živimo u jednom otvorenom društvu. Svako od nas ima različito mišljenje, ideju, politički stav, i svakako da to moramo poštovati. Naravno, poštovanje o kojem govorimo mora biti obostrano. Svako se u svojoj državi  u najvećoj mogućoj mjeri mora osjećati slobodno”, kazao je turski predsjednik.

-U demokratiji se sve dešava voljom naroda-

“Naravno u demokratijama volja naroda se iskazuje putem izbora. Ali svakako da demokratija ne znači ‘samo izbori’. Ako postoje različita mišljenja, različite situacije, normalno je da se one iskažu različitim putevima. Mirni protesti su upravo dio toga. I posljednja dešavanja u našoj zemlji  posmatram u tom okviru. Posebno želim naglasiti da su sve dobronamjerne poruke prihvaćene i kada dođe vrijeme na njih će biti odgovoreno. Siguran sam da ste i vi to primjetili. Ipak, smatram da je potrebno u narednom periodu biti pažljiv”, rekao je Abdullah Gul.

Gul je ukazao na mogućnost djelovanja nezakonitih skupina, a s obzirom na ranija iskustva kada su takve marginalne grupe poticale značajnije grupe građana na nasilne proteste.

“Svako treba biti na oprezu. Građani ne trebaju dozvoliti takav razvoj događaja. Obraćam se svim građanima; Budimo oprezni i pažljivi. Svi se trebamo pridržavati pravila i svako svoje neslaganje i stav iznijeti na miran i dostojanstven način. Ne trebamo dozvoliti sebi ponašanje koje će narušiti ugled našeg društva.

Gul je poručio i kako nije lako izgraditi dobar imidž jedne zemlje, podsjećajući da “su svi zajedno u posljednjih deset godina radili na tome da ekonomiju Turske, imidž države dovedu na najviši mogući nivo”.

“Narušavanje tog ugleda ne koristi nikome. Ova država pripada svima nama i svi je moramo čuvati. Događaji u posljednja četiri dana, koji se dešavaju u našoj zemlji reflektuju se i na region. Ono kako sada treba da postupimo je da se smirimo, poštujemo zakone i pravila i ne dozvolimo da naša zemlja bude oštećena na bilo koji način”, poručio je Gul.

On je izrazio uvjerenje da će građani Turske svoja neslaganja sa eventulanim odlukama vlade izraziti na miran način i protestima unutar zakonskih okvira, ponavljajući da su sve dobronamjerne poruke demonstranata prihvaćene.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO