Naslovna Vijesti Svijet Erdogan – Pridružićemo se koaliciji protiv ISIL-a

Erdogan – Pridružićemo se koaliciji protiv ISIL-a

Ankara – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će se njegova zemlja pridružiti koaliciji u borbi protiv Islamske države Irak i Levant.

 

On je ovo potvrdio prije nego što je turski Parlament najavio mogućnost da se Vladi odobri slanje vojnih snaga u Siriju i Irak.

“Mi ćemo se efikasno boriti protiv ISIL-a i svih drugih terorističkih organizacija u regionu”, rekao je Erdogan na otvaranju sjednice Parlamenta u srijedu.

Iako Turska do sada nije učestvovala u akcijama američke koalicije protvi ISIL-a, ona je poslala svoje tenkove na granicu sa Sirijiom, u blizini grada Kobani.

S obzirom da Erdoganova Partija pravde i razvoja ima većinu u Parlamentu, velike su šanse da ovaj prijedlog bude usvojen, mada zvanična Ankara još nije objavila kako Turska planira sudjelovati u operacijama protiv ISIL-a.

Sukobi se nastavljaju

Erdogan je u više navrata predložio tampon zonu na turskoj granici sa Sirijom i naglasio da samo bombardiranjem položaja ISIL-a problem neće biti riješen.

U četvrtak su nastavljene borbe pripadnika ISIL-a i kurdskih oružanih snaga nedaleko od mjesta Suruc, u blizini sirijsko-turske granice.

Sukobi su intenzivirani i u gradu Kobani, a lokalni izvori navode da su borci ISIL-a, nakon napada u srijedu, pokušali opkoliti grad sa sjevera, istoka i zapada, na što su oružane snage iz grada odgovorile vatrom.

Ujedinjene narodi su u četvrtak saopćili da je ISIL počinio ratne zločine.

U izvještaju UN-a detaljno su opisana djelovanja ISIL-a, koji je optužen za kršenja ljudskih prava na sjeveru Iraka.

“Širina povreda i zlostavljanja koje izvode pripadnici ISIL-a i pridružene oružane skupine je zapanjujuća, a brojna takva djela mogla bi se smatrati ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti”, tvrdi visoki komesar UN-a za ljudska prava UN-a Zeid Rad al-Husein.

I danski avioni u zraku

Danski parlamentarci su u četvrtak većinom dali glas za slanje sedam borbenih aviona “F-16”, koji je učestvovati u zračnim napadima na borce ISIL-a.

“To je bila teška, ali ispravna, odluka”, izjavila je premijerka Helle Thorning-Schmidt nakon glasanja.

Borbeni avioni će djelovati samo u iračkom zračnom prostoru.

Ministar odbrane Nicolai Wammen rekao je da bi avioni trebali krenuti u četvrtak, a baza će im biti u Kuvajtu.

Exit mobile version