Naslovna Vijesti Svijet Erdogan pozvao Gulena da se pridruži uhapšenima

Erdogan pozvao Gulena da se pridruži uhapšenima

Ankara – Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, pozvao je kontroverznog Fethullaha Gulena, da se pridruži svom navodnom timu ljudi koje je policija uhapsila u operaciji protiv “paralelne države”.

Prilikom govora koje je držao povodom puštanja u promet brzog voza na relaciji Konya – Istanbul, predsjednik se osvrnuo na nedavne događaje u zemlji.

Javno se obratio kleriku Fethullahu Gulenu i njegovom navodnom pokretu, rekavši: “Niko te ne sprečava da dođeš u Tursku. Ako želiš biti uz svoj tim, dobro si došao u Tursku.”

Gulen se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Erdogan je rekao da je njegov tim pod međunarodnim utjecajem.

“Nećemo predati Tursku izdajničkoj mreži, predstavnicima međunarodnih krugova ili lakrdijašima koji djeluju pod maskama religioznih učitelja”, rekao je predsjednik Turske.

Dalje je kritikovao Evropsku uniju zbog stava prema istrazi o višim zvaničnicima medija i policijskih zvaničnika koja se sprovodi u Turskoj.

“Evropska unija ne može Tursku učiti demokratiji, ali Turska o istoj može naučiti Evropsku uniju. Turska može dati lekciju iz demokratije zbog svojih principijelnih stavova prema Siriji i državnom udaru u Egiptu”, rekao je predsjednik.

Visoka predstavnica za vanjske poslove Evropske komisije, Federica Mogherini, nedavno je komentarisala da operacija protiv “paralelne države” koja se sprovodi u Turskoj nije u skladu s evropskim vrijednostima.

“Turska nije vaše žrtveno janje. Evropska unija bi prvo trebala pogledati u ogledalo. Ista ta Evropska unija zatvara oči pred Sirijom i masakrom u Palestini”, dodao je Erdogan.

U nedjelju je turska policija u 13 provincija sprovela akciju protiv značajnih ličnosti iz svijeta medija kao i viših policijskih zvaničnika, zbog navodne povezanosti s pokretom koji vlada naziva “paralelnom državom”. U operaciji je zatvoreno više od 20 osumnjičenih.

Na kraju današnjeg govora, predsjednik Republike Turske je izrazio duboko žaljene zbog stravičnog terorističkog napada koji se jučer desio u Pakistanu, a u kojem je živote izgubilo više od 130 učenika.

“Ovim napadom dostojnim prezira nanovo se pokazalo tamno lice terorizma”, zaključio je Erdogan.

(Anadolu Agency)

Exit mobile version