Erdogan položio kamen temeljac za fabriku: Prvi turski automobil stiže krajem 2022.

Erdogan je boravio u Bursi gdje je danas upriličena svečanost povodom polaganja kamena temljca za izgradnju prve fabrike koja će proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem decembra prošle godine.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan položio je u subotu kamen temeljac za gradnju fabrike za proizvodnju prvog automobila turske proizvodnje. Najavio je da će fabrika biti gotova u roku od 18 mjeseci, a prvi automobil će biti proizveden u posljednjem kvartalu 2022. godine.

Erdogan je boravio u Bursi gdje je danas upriličena svečanost povodom polaganja kamena temljca za izgradnju prve fabrike koja će proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem decembra prošle godine.

Erdogan je istakao kako je riječ o ostvarivanju 60-godišnjeg sna, a podsjetio je kako je vijest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i cijelim svijetom.

“Fabriku planiramo završiti za 18 mjeseci, a prvi turski automobil s trake skidamo u posljednjem kvartalu 2022.”, rekao je Erdogan.

Govoreći o fabrici, naglasio je kako će ovaj kompleks iz temelja promijeniti percepciju fabrike kod ljudi.

“Ono što danas počinjemo graditi nije samo fabrika. Ovo je ogroman kompleks za proizvodnju s različitim postrojenjima koji će iz temelja promijeniti percepciju fabrike kod ljudi”, poručio je Erdogan.

Istakao je kako vjeruje da će ovo djelo, koje je simbol vizije velike, snažne i inovativne Turske, biti inspiracija budućim generacijama.

“Danas smo ponosni ne samo zbog naše nove investicije, već zbog toga što uprkos epidemiji realizujemo jedan ogroman projekat. Svaki pripadnik našeg naroda prihvatio je ovaj projekat koji predstavlja snagu i kapacitet naše zemlje”, poručio je Erodgan, dodajući kako ankete pokazuju da 95 turskih građana podržava projekat turskog automobila.

Podsjetio je i na to kako su oni koji su uznemireni rastom, jačanjem i samopouzdanjem Turske, odmah započeli intenzivnu kampanju klevetanja prvog turskog automobila.

Govoreći o ekonomiji svoje zemlje, Erdogan je poručio kako informacije koje dobija s terena snažno potvrđuju oporavak ekonomije.

“U prvih šest mjeseci ove godine u industrijski registar upisano je 7.000 novih kompanija i preduzeća”, rekao je Erdogan.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank kazao je kako će prvi turski automobil biti pametni automobil i prijatelj okoline, kao i da će biti proizveden u postrojenju koje će također biti prijatelj okoline.

Turska je krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mjesta.

Svečanosti polaganja kamen temeljca u Bursi prisustvovao je i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, brojni ministri i zvanice.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO