Erdogan otvorio prvi turski centar za svemirska istraživanja / VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio je danas u Ankari prvi turski centar za svemirska istraživanja, pod nazivom Centar za integraciju i testiranje svemirskih sistema (USET).

 

Türkiye'nin ilk uydu merkezi açıldı

Posted by Anadolu Ajansı on Thursday, May 21, 2015

USET je oformljen je posredstvom turskog Podsekretarijata za vojnu industriju i komunikacijskog satelita Turksat, a njime će upravljati turska kompanija TUSAS. U centru će biti vršena montaža i dalja integracija satelita Gokturk-1 i prvog komunikacijskog satelita turske proizvodnje Turksat 6A.

 

Centar se nalazi na prostoru od 3.800 kvadratnih metara, a imat će mogućnost vršenja montaže, dalje integracije i testiranja više od jednog satelita u isto vrijeme, koji su težine do pet tona.

 

Prvi turski centar za svemirska istraživanja pružat će podršku i međunarodnim pojektima za istraživanje, iz ovog centra satelit Gokturk-1 će nakon daljeg integrisanja i testova za okolinu biti poslan u prostor za lansiranje.

 

Današnjim otvaranjem Turska je postala jedna od rijetkih zemalja koja posjeduje centar ovoga tipa. Centar je direktno povezan sa vojnim aerodromom čime neće biti potrebe za transportom satelita drumskim saobraćajem. Ovaj centar će također pružiti i značajne prednosti u sigurnosti, te u smislu troškova i upravljanja rizikom.

 

Testiranja satelita u centru s ciljem otkrivanja mogućih elektromagnetnih smetnji, kao i potvrđivanja harmonije rada u smislu elektromagnetske opreme i satelita, će biti vršena u prostorijama potpuno izolovanim od vanjskog okruženja. Testovi satelita uključuju i elektrodinamičke vibracije.

 

Ceremoniji svečanog otvaranja u Ankari, pored Erdogana, prisustvovali su i ministar odbrane Ismet Yilmaz, ministar prometa, pomorstva i komunikacije Feridun Bilgin, ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu, predstavnici Generalštaba turskih Oružanih snaga, brojni zastupnici u parlamentu i brojni gosti.

 

 

(Anadolu Agency)

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO