Erdogan otkrio detalje razgovora sa Obamom

Istanbul – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je otkrio detalje sastanka kojeg je u sklopu NATO samita u Walesu održao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Predsjednik Erdogan je kazao da je sa Obamom razgovarao o državnim službenicima i grupama koje djeluju protiv državnih odredbi – tzv “paralelnim strukturama”.

Obama je, prema njegovim riječima, zatražio da se američkim vlastima dostave neophodni dokumenti kako bi prikupili dodatne informacije o ovom pitanju.

Erdogan je navodno kazao Obami da je potrebno da se fokusiraju na “paralelne strukture” koje su prijetnja za nacionalnu sigurnost Turske.

Turski predsjednik je takođe istakao da će ministarstva vanjskih poslova i obavještajne službe dviju zemalja raditi na ovom pitanju.

Predsjednik Erdogan je iskoristio i okvire samita za razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, naročito o tvrdnjama da su njemačke tajne službe špijunirale Turske. Obavještajne službe Turske i Njemačke će nadalje evaluirati ovo pitanje, a kancelarka Merkel je kazala kako će vršiti strogi nadzor tog procesa, dodao je predsjednik Erdogan.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO