taip

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, govoreći o stanju u Egiptu, izjavio je kako Zapad tvrdi da se demokratija ne ogleda samo u izborima, iako izborni rezultati pokazuju nacionalnu svijest, a „to sada govore i za Egipat, i ko stoji iza svega toga? Stoji Izrael”.

Turski premijer je rekao kako Izrael stoji iza vojnog udara u Egiptu, te kako postoje dokumenti koji to dokazuju.

„Iza vojnog udara u Egiptu stoji Izrael. Imamo dokumente koji to dokazuju. Na jednom sastanku uoči egipatskih izbora 2011. u Francuskoj s ministrom odbrane, jedan jevrejski intelektualac iz Francuske rekao je da ‘i ako Muslimanska braća dobiju izbore oni neće biti pobjednici, jer demokratija nisu izbori’, eto to se sad i primjenjuje”, pojasnio je Erdogan.

Turski premijer je rekao i “da Zapad treba da odredi jedinstvenu definiciju demokratije, da je nauči i pridržava se, jer svaki sukob na tom polju svijet vodi u posve drugom smjeru”.

Erdogan je podsjetio na slične pokušaje vojnog udara i u Turskoj, karakterišući takva nastojanja nedemoktratskim.

„Mi ponavljamo da demokratski put prolazi kroz izbore, a izbori jesu nacionalna svijest. Sada Zapad pominje kako demokratija nisu izbori, ili nisu samo izbori kao takvi, što kažu i za Egipat. Ko stoji iza toga? Izrael”, pojasnio je turski premijer.

Recep Tayyip Erdogan je poručio i da njegova zemlja ne može ostati pasivna na nasilje u Egiptu.

„Ukoliko ostanemo pasivni pred vojnim udarom u Egiptu, nećemo imati prava da bilo šta kažemo ako u budućnosti i nama postave istu zamku”, rekao je on.

Erdogan je u poruci pripadnicima egipatske vojske rekao kako ni vojnik ne smije da izvrši naredbu koja nema pravnu podlogu, koja je nezakonita.

„Kako možete okretati oružje na svoju muslimansku braću? Kako možete koristiti bombe protiv njih? Zar u vašoj vjeri nema ni trunke strahopoštovanja? Nikada se ne izvršavaju naredbe koje nisu zakonite. Čak  i ako vam neko naredi da izvršavate nezakonite radnje, ne možete primjenjujući to ubijati ljude”, poručio je Erdogan.

1 KOMENTAR

  1. Iza svakog zla i betera stoje Allahovi dusmani decoubice obozavatelji Dedzalovi – JEVREJI
    UBIJ ZAKOLJI DA ZIDOV NE POSTOJI!!!!!!!

Comments are closed.