Erdogan od Turaka zatražio integraciju u njemačko društvo – foto

Nemačka – Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u subotu je od Turaka nastanjenih u Evropi zatražio da se integriraju u društva u kojima žive. Odbacio je ideju asimilacije.

Erdogan je gostovao na ceremoniji obilježavanja 10. godišnjice od osnivanja Unije evropskih turskih demokrata, grupacije sa sjedištem u Kelnu.
“Nedostajali ste nam, sve ove godine koje ste proveli odvojeni od svoje domovine. U ime cijele nacije vam izražavam zahvalnost za rad, strpljenje i mudrost. Mi, kao nacija, ponosni smo na vas,” rekao je Erdogan.
“Združeno djelovanje pojednih medijskih organizacija i inostranih snaga nakon rudarske nesreće u Somi bilo je osjetno. Strani lideri bi trebali prepoznati demokratsku volju našeg naroda i čestitati nam, onako kako smo to i mi učinili nakon njihovih izbora.”
“Zašto niti jedna od evropskih zemalja ne osudi smrtne presude u Egiptu, zašto ne mogu reći da je izvršen državni udar?” upitao je Erdogan.
Turska je integralni dio Evrope, kazao je turski premijer i dodao da bi se rasistički napadi u njoj mogli obuzdati učešćem Turske u Evropskoj uniji.
“Politički problemi Evrope ne mogu se riješavati iskorištavanjem Turske, već uključivanjem Turske.”
Premijer Republike Turske je iskoristio ovu priliku i za pohvale zemljacima u Njemačkoj.
“Ukupna vrijednost turskog poduzetništva u Njemačkoj je 40 milijardi eura. Upošljavaju oko 400 hiljada radnika, a trgovinska razmjena Turske i Njemačke dostigla je vrijednost od 30 milijardi eura.”
“Četiri miliona njemačkih turista posjeti Tursku svake godine, a povećava se i broj Nijemaca koji su se odlučili nastaniti u Turskoj,” kaže Erdogan. “Zajedno ćemo raditi za dobrobit Turske, Njemačke i ostalih evropskih zemalja.”
Erdogan se zahvalio za izraze saučešća od zemljaka nastajnenih u Njemačkoj, upućene žrtvama rudarske nesreće u Somi, u kojoj je smrtno stradao 301 rudar.
Turski premijer je optužio “ilegalne” grupe, uključujući i zakonodavce iz opozicionih redova da “pokušavaju ostvariti političku dobit” iz ove katastrofe.
Uputio je kritike pojedinim njemačkim medijskim kućama zbog širenja “crne propagande” protiv njega i njegove vlade, nakon tragedije u Somi.
“Nažalost, pojedine medijske kuće ovdje koriste uvrede na račun premijera Turske kako bi eksploatisale tragediju u Somi.”
Komentirajući protestno okupljanje ispred arene u kojoj je gostovao, Erdogan je rekao: “Demonstranti tu ispred su takođe naša braća. Napustićemo ovo mjesto s blagonaklonošću i dostojanstvom, nećemo dati mjesta provokacijama i sačuvaćemo naše bratstvo po svaku cijenu.”
Nekoliko nevladinih organizacija i političkih grupa zakazalo je proteste u Kelnu.
Evropska federacija alevitskih zajednica, koja je žestok kritičar politike Erdoganove vlade, održala je protestni skup na trgu Ebertplatz, tri kilometra od Lanxess Arene, gdje je gostovao turski premijer.
Na željezničkoj stanici Deutz, antiimigrantska partija Sjeverna Rajna – Vestfalija je takođe organizovala proteste, samo 400 metara od Lanxess Arene.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO