Erdogan: Nikome ništa nećemo nametati, ali ni trpjeti nametanje

erdogan-nikome-nista-necemo-nametati-ali-ni-trpjeti-nametanje

Premijer i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partije) Recep Tayyip Erdogan, rekao je komentarišući jutrošnji ulazak policije na istanbulski trg Taksim, “kako snage sigurnosti nisu smjele, prije svega, dozvoliti vješanje bilo kakvih transparenata na objekat Kulturnog centra Ataturk. Kako su dospjeli na krov? Ko im je dozvolio vješanje postera terorističkih lidera? I kad to kritikujem kažu kako premijer koristi oštru retoriku. Ako ovo nazivate oštrim izvinite, ali ovaj Tayyip Erdogan se neće promijeniti”.

Erdogan je poručio da “nikome ništa neće nametati, ali neće ni trpjeti nametanje”.

Erdogan je pozvao demonstrante koji su se u posljednjih 15 dana okupljali u više turskih gradova, “da pogledaju širu sliku, shvate igru koja se igra, i da se oni dobronamjerni udalje od takve vrste protesta. Od njih to očekujem kao njihov premijer”.

Podsjećajući kako nikada nisu bili stranka koja je radila na štetu bilo kojeg dijela društva, Erdogan je kazao i kako su tokom posljednjih deset godina birani apsolutnom većinom.

“Iako smo izbore dobivali sa više od 50 posto glasova, uvijek smo bili vlada 100 posto građana”, rekao je Erdogan u obraćanju Glavnom odboru Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari.

Turski premijer je napomenuo i da ih je deset godina na vlasti održavala činjenica du su slušali zahtjeve i pratili potrebe građana Turske, ali da su protesti koji su inicirani zbog zaštite okoliša kasnije poprimili sasvim drugu dimenziju i korišteni u drugačije svrhe.

“Nikada nismo dozvolili vjersku, spolnu, etničku ili geografsku netrpeljivost. Jednako brinemo o svakom od 780 hiljada kilometara kvadratnih naše zemlje. Stranka smo koja je prigrlila svih 76 milona stanovnika i održala dobre odnose sa narodima i državama u regionu, Evropi i svijetu”, pojasnio je Erdogan.

On je napomenuo da snage sigurnosti u Turskoj nisu smjele, prije svega, dozvoliti vješanje bilo kakvih transparenata na objekat Kulturnog centra Ataturk u Istanbulu.

“Kako su dospjeli na krov? Ko im je dozvolio vješanje postera terorističkih lidera? I kad to kritikujem kažu kako premijer koristi oštru retoriku. Ako ovo nazivate oštrim izvinite, ali ovaj Tayyip Erdogan se neće promijeniti”, poručio je Erdogan.
(Agencija Anadolija)

 

Intervencija policije na Trgu Taksim

intervencija-policije-na-trgu-taksim

Policijske su snage u utorak ujutro, petnaestog dana protesta, ušle na Trg Taksim u Istanbulu.
Nakon što su uklonili zastave i obilježja stranaka sa Trga, policajci su stupili u kontakt sa demonstrantima, koji su ih ranije zasipali kamenicama i Molotvljevim koktelima.
Guverner Istanbula, Huseyin Avni Mutlu je kazao  “nije bila namjera da intervenišemo, već da uklonimo obilježja”.
Šef istanbulske policije je izjavio da su njegove kolege razgovarale sa demonstrantima u Gezi Parku i da nije bilo intervencije u smislu uklanjanja šatora sa ove lokacije.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO