Naslovna Vijesti Erdogan: Nikada se nije pokajao onaj ko je vjerovao u Tursku

Erdogan: Nikada se nije pokajao onaj ko je vjerovao u Tursku

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu je izjavio kako se nikada nije pokajao onaj ko je vjerovao u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio prisutnima na 23. Svjetskom energetskom kongresu koji se u Istabulu održava od 9. do 13. oktobra.

Turski predsjednik je istakao kako je nemoguće govoriti o razvoju, investicijama, ali i rastu bez da se riješi energetski problem.

“Na svijetu postoji 1,1 milijarda ljudi bez električne energije, a 650 miliona njih živi u Subsaharskoj Africi. Dok sjever svijeta živi u bogatstvu i blagostanju, jug ima problema sa zadovoljavanjem osnovnih potreba”, podsjetio je Erdogan.

On je govorio i o investicijskim prilikama kada je u pitanju energetski sektor u Turskoj, te je rekao kako postoji ozbiljan investicijski potencijal kada je u pitanju svaki sektor energije u Turskoj.

“Pozivamo sve energetske kompanije da ulože u našu zemlju. Onaj ko je vjerovao u Tursku, ko je ulagao, nikada se nije pokajao, a neće se niti pokajati”, poručio je Erdogan na kongresu čiji je partner i Anadolu Agency.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je kako se nuklearna energija nalazi među sektorima koje Turska smatra važnim.

“Sa Ruskom Federacijom smo 2010. godine potpisali sporazum o realiziranju projekta nuklearne centrale Akkuyu. Postigli smo dogovor s Japanom o projektu nuklearne centrale Sinop. Sada tragamo za realizacijom trećeg projekta nukelarne centrale. Naš cilj je da u godinama koje su pred nama nuklearna energija zadovolji deset posto proizvodnje električne energije”, dodao je Erdogan.

On je podsjetio kako radovi na Turskom toku traju i da ta zemlja pozitivno gleda na ovaj projekat.

“Druga faza ovog projekta će se razviti u skladu sa situacijom na evropskom tržištu prirodnog gasa. S druge strane gas s istočnog Mediterana je nova alternativa u traganju za raznovrsnim izvorima. Istraživanja pokazuju da je Turska najkorisnija i najekonomičnija ruta za ovaj gas”, rekao je Erdogan.

Erdogan je dodao je kako Turska traga za novim investicijama kako bi postala centar kada je riječ o trgovini prirodnim gasom i energijom.

“Krajem 2016. i u 2017. biti poduzeti važni koraci, ostvarit ćemo velike investcije u tom sektoru. Na taj način ćemo se za još jedan korak približiti cilju da postanemo siguran partner za zemlje u regiji kada je riječ o trgovini prirodnim gasom”, dodao je turski predsjednik.

Govoreći o sirijskoj krizi on je pozvao da se ujedine kako bi donijeli mir Siriji, Iraku i Bliskom Istoku.

“Oči djeteta u Halepu, koje gleda u horizont trebale bi se ispuniti nadom, ali danas djeca koja gledaju u horizont u Halepu mogu vidjeti samo helikoptere i avione kako bacaju bombe na njih. Zato kažemo: Potrudimo se da se zaustave sukobi u Siriji i da se bez ikakvih ograničenja dostavi pomoć onima kojima je ona potrebna”, istakao je Erdogan.

Exit mobile version