Erdogan: Nemamo mrlju genocida, Turska ne prihvata takve optužbe

Turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan, izjavio je da Turska nikada neće prihvatiti optužbe za genocid nad Armenima 1915. godine i da to cijeli svijet mora shvatiti.

 

Neposredno prije polaska u zvaničnu posjetu Kazahstanu, turski predsjednik Erdogan se obratio novinarima na aerodromu Esenboga u Ankari i tom prilikom komentirao armenske navode da se 1915. godine nad njima desio genocid, a ta tema je aktuelizirana nakon nedjeljne izjave pape Franje koji je kazao da su Armenci bili žrtva „prvog genocida“ prošlog stoljeća.

 

Komentirajući najave Evropskog parlamenta da će danas usvojiti neobavezujuću odluku o karakteru stradanja Armena prije stotinu godina, Erdogan je poručio da svima treba biti jasno da su optužbe za genocid neprihvatljive za Tursku.

 

„Kakvu god odluku donese Evropski parlament, ona će nama ući na jedno, a izaći na drugo uho. Nemoguće je da Turska prihvati takve optužbe za genocid i to već jednom svi treba da znaju“, kazao je Erdogan.

 

Erdogan dalje tvrdi da Turska u svojoj prošlosti nema mrlju poput genocida, niti njegovih sjena, te dodaje da u Turskoj živi blizu 100.000 Armena, koji su državljani Turske i prema kojima se nikada nije odnosilo na negativan način.

 

Turski predsjednik Erdogan je jučer osudio nedavnu izjavu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje o stradanjima Armena u događajima 1915. godine te poručio da se do “ovakvog bunila, a ne istine dolazi kada se historijom počnu baviti političari i vjerski lideri, a ne historičari”.

 

„Tim povodom ponavljam naš poziv o formiranju zajedničke komisije i naglašavam da smo spremni širom otvoriti vrata svih arhiva za to. Osuđujem i upozoravam uvaženog Papu da više ne čini ovakve greške“, poručio je Erdogan.

 

Nedjeljnu misu u Vatikanu papa Franjo je posvetio Armenima koji su izgubili živote u sukobima 1915. godine i u obraćanju prisutnima je te događaje nazvao “genocidom”.

 

Pomenuti događaji 1915. godine desili su se tokom Prvog svjetskog rata kada se dio armenskog stanovništva koji je živio u Osmanskom carstvu pridružio Rusima koji su upali na teritoriju i pobunili se. Ti događaju su predmet spora između Armenije i Turske. Armenski lobi na međunarodnij sceni radi na prikupljanju podrške da su Armenci tada bili žrtve „genocida“, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebali dati historičari, a veliki broj njih se ne slaže sa tvrdnjama proarmenskih krugova.

 

 

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO